Esztergom

Kínszenvedést éltek át a kiskorú gyermekek Esztergomban

9 év fegyházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki rendszeresen fenyegette élettársát, sőt, több alkalommal arcon ütötte, illetve lábát késsel megszúrta. Az anya sem volt ártatlan, büntetésként a gyerekeket térdepeltette és fakanállal ütötte őket, melyben az apuka is segédkezett. És az már csak tetézte a dolgokat, hogy a férfi szexuális vágyának kielégítése céljából a hatéves lánya nemi szervét simogatta. A gyermekek kálváriája itt még nem ért véget: mosdatlanul, éhesen járhattak óvodába, iskolába.

A megállapított tényállás szerint az I. rendű (apa) és a II. rendű (anya) vádlott 2011. évben kerültek kapcsolatba egymással, majd élettársakként éltek együtt Esztergomban és közösen nevelték a II. rendű vádlott 2009-ben született fiú gyermekét, valamint a 2014-ben született közös kislányukat is.

A vádlottak közötti viszony 2019-ben megromlott, gyakran fogyasztottak alkoholt, ittas állapotban veszekedtek, trágár kifejezéseket kiabáltak, melynek általában a kiskorú sértettek is tanúi voltak. Több alkalommal előfordult, hogy az I. rendű vádlott azzal fenyegette meg a nőt, hogy késsel szúrja meg, és fenyegetése nyomatékosítására kést vett magához.

2019. szeptemberében a vádlottak együtt italoztak, majd ismét szóváltás alakult ki közöttük. Az ittas állapotban lévő I. rendű vádlott ököllel több alkalommal arcon ütötte a II. rendű vádlottat, majd egy 20 cm pengehosszúságú kést vett magához, mellyel az ágyban fekvő nő bal combját és jobb lábszárát több alkalommal megszúrta. A kiskorú sértettek szem- és fültanúi voltak a bántalmazásnak.

A II. rendű vádlott a gyermekek nevelése során büntetésként több alkalommal, hosszabb időn keresztül térdepeltette a gyerekeket, feneküket, hátukat és vállukat fakanállal ütötte meg, néhány alkalommal olyan erővel, hogy az nyomokat hagyott az egyik sértett testén.

Az I. rendű vádlott büntetésként fakanállal a vállát, kézzel a hátát és a karját ütötte meg a kislánynak, míg a fiút azzal fenyegette meg, hogy ha nagyobb lesz, akkor testvéreit odahívja és velük együtt „szétveri a sértett csontjait”.

A II. rendű vádlott gyakran került annyira ittas állapotba, hogy az akkor 6 és 11 éves sértettek fürdetéséről nem gondoskodott, a gyerekek mosdatlanul, szennyezett ruhában jártak óvodába, iskolába, valamint így tartózkodtak otthon. A szülők magatartásának következtében a kiskorú sértettek erkölcsi és érzelmi fejlődése sérült.

Az I. rendű vádlott 2020-ban otthonukban több alkalommal, szexuális vágyának kielégítése céljából az ágyra fektette a nevelése alatt álló kiskorú lányát, levette róla alsó ruházatát és a sértett nemi szervét simogatta. A sértett sérelmére elkövetett cselekmény a kiskorú lányál szexuális traumát eredményezett.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség vádirata alapján a Tatabányai Törvényszék a tizenkettedik életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt indult ügyben, nyilvános, folytatólagos tárgyaláson hozott ítéletet két vádlottal szemben.

A bíróság az I. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette, 2 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt halmazati büntetésként 9 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat 2 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt halmazati büntetésként 1 év 6 hónap – végrehajtásában 4 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A bíróság az elsőrendű vádlottat végleges hatállyal, a másodrendű vádlottat 3 évre eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll.

Az I. rendű vádlott és a védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. A II. rendű vádlott tudomásul vette az ítéletet. Az ügyész az I. rendű vádlott vonatkozásában súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása végett jelentett be fellebbezést, míg a II. rendű vádlott vonatkozásában az ítéletet tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék