Dorog

Év Háza díjat kapott Dankó Kristóf az Esztergomi Piac épületének tervezéséért

Október 17-én tartották meg „Az Év Háza Komárom-Esztergom Vármegyében” díjátadó ünnepséget a nyergesújfalui Kernstok-villában.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Építész Kamara immár 15. alkalommal hirdette meg „Az Év Háza Komárom-Esztergom Vármegyében” pályázatát, melyre a vármegye építészei helyben megvalósult épületeikkel pályázhattak. A megmérettetésre ez évben összesen 20 pályamű érkezett, melyből az Ybl Díjas építészekből álló zsűri – Bálint Imre DLA elnökletével – 6 épületet talált méltónak a díjra, további két pályamű pedig dicséretben részesült.

Az ünnepélyes díjátadónak és a pályaművekből rendezett kiállításnak a közelmúltban felújított nyergesújfalui Kernstok-villa adott otthont, amely 2022-ben szintén „Az Év Háza Komárom-Esztergom Vármegyében” díjas volt. A kiállítást Markos Anikó a KEV Építész Kamara elnöke nyitotta meg, mely után az elismerések átadása következett. A díjazott pályaműveket Bálint Imre DLA méltatta. A pályaművekből rendezett kiállítást 2023. október 23-ig lehet megtekinteni a Kernstok-villa nyitvatartási idejében.

A 15. „Az Év Háza Komárom-Esztergom Vármegyében” pályázat díjazottjai:

Családi ház kategória (megosztott díj)

  • Családi ház, Komárom. Tervező: Bencsik Balázs
  • Családi ház, Leányvár. Tervező: Kozma Zoltán György

Középület jellegű épület kategória:

  • Esztergomi Piac. Tervező: Dankó Kristóf

Műemlék, helyi védelem alatt álló épület kategória (megosztott díj):

  • Szent István Kápolna, Esztergom. Tervező: Zsembery Ákos PhD
  • Műemléki lakóház, Tata. Tervező: Maros Anikó. Építész tervező munkatárs: Rigó Péter

Egyéb kategória:

  • Utcagaléria, Tata Tópart. Tervező: Schenk Attila

„Az Év Háza Komárom-Esztergom Vármegyében” Dicséret:

Családi ház kategória:

  • Lakóház, Esztergom. Tervező: Somody Zsolt. Építész tervező munkatárs: Lux Éva

Egyéb kategória:

  • Az Aquasziget Esztergom épületében található iroda és ajándéküzlet belsőépítészete, Esztergom. Tervező: Iványiné Alberti Szabina

A díjátadást követően Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, beszélt a villa történetéről, a felújításáról és a jelenlegi hasznosításáról. A szakmai nap záró részében Dankó Kristóf építész, tervező ismertette a tervezés, a megelőző kutatás eredményeit, majd pedig bemutatta a felújított épületet.