Csolnok

Elhunyt Fleischmann Dezső

Fleischmann Dezső, a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület vezetőségi tagja, a Bányászati és Ásványgyűjtemény vezetője 2023. október 16-án 79 éves korában elhunyt. Emlékét megőrizzük.

Fleischmann Dezső nehéz sorsú bányászcsaládban született Csolnokon 1944-ben. Amint az annak idején szokásos volt, követve a család minden tagját bányászként kezdte munkás éveit, vájár szakmát tanult, és bányászként vonult nyugdíjba. Dolgozott a Dorogi Szénbányák több csolnoki bányaüzemében, majd a Bányászati Aknamélyítő Vállalatnál többek között a Lencsehegyi Bánya építésen is. Munkája során végigjárta a bányászmunka ranglétráját, dolgozott beosztottként, majd többek munkáját irányítva folsiberként. Lelkiismeretes, szorgalmas munkáját számtalan elismeréssel, kitüntetéssel ismerték el, tevékenységének legnagyobb elismerése a mindenkori munkatársak tisztelete, szeretete volt.

Nyugdíjazását követően fontosnak tartva a bányászathoz kötődő emberek összetartását a Csolnoki Nyugdíjas Bányász Szakszervezet elnökeként tevékenykedett, végzett mindenki által elismert közösségi munkát. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a csolnoki bányász hagyományőrző tevékenység megszervezésében és a bányászattal kapcsolatos, fáradhatatlan, szinte mindennapos tevékenységével. Másokkal együtt kezdeményezője, szervezője, fáradhatatlan végrehajtója volt a csolnoki bányásznapi, Borbála napi ünnepségeknek, koszorúzásoknak, majálisoknak, majd az üresen álló, lepusztult állapotban lévő telepi munkásotthonban Bányász Klub, Bányászati Gyűjtemény elnevezésű civil szervezet 2001-ben történt létrehozásának. A létrejött szervezet vezetőjeként és gondnokaként, annak vezetőségével együttesen, rengeteg önkéntes közösségi munkával meghatározó résztvevője egy jelentős értéknek, települési látványosságnak, egy tradicionális közösségi térnek, turisztikai látványosságnak, a Dorogi Szénmedence legjelentősebb bányászati gyűjteményének.

A 2012-ben létrejött Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület elnökhelyettese, a Bányászati és Ásványgyűjtemény vezetője volt. Munkásságát számtalan bányászati tárgyú makett készítése, bányászati létesítmény bizonyítja, vezetője, kialakítója és megalkotója annak a gyűjteménynek, amelyet a nagyközönség ma is láthat. A Vendégkönyvben lévő bejegyzésekből is kitűnően kiváló és élvezetes tárlatvezetéssel mutatta be a bányamunkát a bányászéletet.

Kiváló közösségi ember, rendszeresen kivette a részét a település rendezvényein, együttműködött más civil szervezetekkel, nagy népszerűségnek örvendett.

Fleischmann Dezső, Csolnok község múltját és jelenét is meghatározó kiemelkedő bányász hagyományápoló tevékenységével, életművével jelentős mértékben hozzájárult a településünk fejlesztéséhez, kulturális életének, közéletének alakításához, a település hírnevének öregbítéséhez, turisztikai, idegenforgalmi kapcsolatainak szélesítéséhez. Munkája elismeréseként Csolnok Község Képviselőtestülete 2019 évben részére  „Csolnokért” díjat adományozott.

Forrás: Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület Elnöksége
Borítókép: dorogimedence.hu

Megosztás