Hírek

Elbontják az illegális kalyibákat a Neszmély-Mocsi mellékágon

A Natura 2000 élőhelyvédelmi területen több illegális építmény jelent meg, ezért a vízparton a napokban közös bejárást tartottak a Neszmély-Mocsi mellékág Felső-szigeti úszóműveinél a vízügyi szakemberek, a megyei horgászok, az illetékes nemzeti park és a komáromi vízirendészet munkatársai.

Schmidt-Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatója elmondta, a terület állami kezelésben van, a vízügyi igazgatóság ad ki engedélyeket úszóművek, azaz közismertebb nevén stégek létesítésére. Néhányan a stéghez vezető partszakaszt is használni kezdték, kunyhót, tűzrakóhelyet építettek, illetve zöldségeskertet telepítettek és tájidegen dísznövényeket ültettek.

A Natura 2000-besorolás célja, hogy az itt élő fajok és a meghatározott élőhelytípusok kedvező természetvédelmi helyzetét megőrizzék. A vízpartot, a természetvédelmi környezetet eredeti állapotában kell megőrizni, azt senki nem sajátíthatja ki – tette hozzá az igazgató.

A bejárás során vizsgálták a vízfelület jogszerű használatát, valamint az úszómű mögötti, szigeti területekre is kiterjedő engedély nélküli területhasználatot. Az úszóművekhez köthetően négy helyen bukkantak illegális területhasználat nyomaira a Felső-szigeten, és két egyéb, nem stéghez köthető illegális létesítményt is találtak a vizsgált szakaszon.

Az Éduvizig illetékes osztályai felszólították a stégek bérlőit az illegális területhasználat megszüntetésére, illetve ahol nem beazonosítható, hogy kihez köthető az engedély nélküli létesítmény, abban az esetben az érintett szakaszmérnökség intézkedik az építmények elbontásáról.

Fotók, forrás: KEMHESZ

Megosztás