Dorog

A zene világnapját ünnepelték Dorogon

Dorog Város Képviselő-testülete a zene világnapja alkalmából városi ünnepséget szervezett. Az idén 100 esztendős művelődési házban másik jubiláló intézményük, a 70 esztendővel ezelőtt megalapított Erkel Ferenc Zeneiskola évfordulóját ünnepelték. Az eseményen adták át a Rauscher György-díjat is, melyet Bohner Antal vehetett át, míg az év pedagógusa Szrnka Anna lett.

A felkonferálásban elhangzott, hogy 1953 augusztusában kezdődött meg Dorogon, állami keretek között a zeneoktatás. Zenekarcentrikus intézmény volt, elsősorban azokat a hangszereket oktatták, amelyekkel biztosíthatták az utánpótlást a szimfónikus és fúvós zenekar számára. 1972-ben költözött a Bécsi úti régi gyógyszertár épületébe az intézmény. Tanítványai és tanárai közül többen országos, sőt nemzetközi hírnévre tettek szert. 2023 őszén a zeneiskola méltó helyen, az Intézmények házában talált otthonra.

Ezt követően dr. Tittmann János, Dorog polgármestere köszöntötte a zeneiskola tanárait, valamint a muzsikát szerető közösséget, majd átadta a képviselő-testület ajándékát Gréts Katalinnak, a zeneiskola igazgatónak. A polgármester beszéde után Lencsés Lajos világhírű oboaművész, Dorog szülötte személyes történettel emlékezett meg a zeneiskola jubileumáról, ahol 70 esztendővel ezelőtt az első növendékek egyikeként kezdett muzsikálni.

A zene világnapi műsor a Dorog testvértelepüléséről, a felvidéki Zséréről érkezett Zoboralja Zsérei Női Kar fellépésével kezdődött. A fellépést követően dr. Tittmann János egy csille makettet adott át a kórus vezetőjének, dr. Simek Vitor karnagynak. A karnagy nyolc éven át a Nyitrai Pedagógiai Főiskola Zenei Tanszékén karvezetést és vezénylést tanított. A magyar énekkar karnagya volt. 1963-óta számos éneklő csoport és énekkar alapítója és karnagya. Oktató és nevelő tevékenységének jelentősebb állomásai: Nagykér, Gímes, Kolon, Csitár és Zsére. A kórusmozgalom Zsérén 1971-ben kezdődött a folklórcsoport megalakulásával egy időben. Az aranykoszorús minősítésű vegyeskar dr. Simek Viktor vezetésével sikert sikerre halmozva versenyeken, fesztiválokon szerepelt Szlovákiában, hazánkban és külföldön egyaránt. Dr. Simek Viktor karnagy, a Magyar Kultúra Lovagja. A magyar oktatásügyben és kultúrában végzett sok évtizedes kiemelkedő és áldozatos tevékenységéért Életműdíjat is átvehetett. 2021-ben pedig kiérdemelte a rangos Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat. 2022-ben a Civil Becsületrend díjjal tüntették ki. Értékmentése és értékteremtése az egész Kárpát-medencében élő nemzetek viszonylatában is kiemelkedő és példaértékű.

Az ünnepség további részében átadásra került Dorog Város művészeti díja, a Rauscher György-díj, amelyet az idén Bohner Antal a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekarának korábbi elnöke vehetett át dr. Tittmann Jánostól. Bohner Antal egy nagy dorogi zenész család harmadik generációjának képviselője. Nagyapjának zenekara volt, édesapja harmonikázott. Ifj. Bohner Antal, a kiváló klarinétos 1964-ben került a Dorogi Bányász Zenekarba. Ezekben az időkben jutott a még szimfonikus zenekar méretű együttes sikereinek egyik csúcsára. A Siklósi Várfesztiválon a 60-as és 70-es években sorra aratták sikereiket véglegesen elhódítva a vándorserleget. Ugyancsak elismerésben részesültek a Szimfonikus Zenekarok I. Országos Fesztiválján Budapesten 1967-ben, és számtalan városban, bányásztelepülésen, balatoni üdülőhelyen szerzett a zenekar híveket a szimfonikus zenének. Még Lénárt Elek karmestersége idején a fiatal Bohner Antal a nemzetközi sikereket is megélhette: a csehszlovákiai Steti, Ostrava, a németországi Taiflingen, Kissleg újabb fesztiválsikereket hoztak – immár nemzetközi szinten. Eljöttek a nehezebb idők a 80-as évektől, de Bohner Antal hűséges maradt a zenekarhoz. Rövidebb ideig Bulhart Vilmos, majd az újabb stabilitást hozó Zagyi István karmester karmestersége idején is kitartott, sőt kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy az utóbbi évtizedekben új szervezeti formában alakult ki a zenekar új arculata. Uresch Miklóst, majd Pétervári Lászlót követve az elnöki székben az ő vezetésével jött létre az a folyamatosan megújuló profil, amely tiszteli a múltat, fölvállalja a gazdag bányászhagyományokat. Bohner Antal a Bányász Zenekar vezetőjeként Dorog egyik legnagyszerűbb kulturális hagyományának folytatója, egyben megújítója. A Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekarának elnökeként részt vett számos bányászati témájú, illetve városi, kistérségi ünnepen. 2019-ben megszervezte az akkor 130 éves bányászzenekar ünnepi koncertjét. Május elsejei felvonulások, Európa napi koncertek, bányásznapi ünnepségek aktív szervezője, részese. Alapítója volt a táti zenekarnak, játszik a Sváb Partyban, de a mai napig muzsikál a bányászzenekar oszlopos tagjaként. A muzsikálást immár nem elnökként, hanem a zenekar tagjaként folytatja.

Szintén az eseményen adták át az Év Pedagógusa díjat is, melyet idén Szrnka Anna részére adományozott Dorog Város Képviselő-testülete. Szrnka Anna a Szarvasi Óvónőképző Intézetben szerezte óvónői szakképzettségét 1982-ben. Pályáját a Nagysápi Napköziotthonos Óvodában kezdte, ahol vezetői feladatokat is ellátott. 1985-ben került a dorogi Zrínyi Ilona Napköziotthonos Óvodába, ahol óvodapedagógusként, majd 1993-tól vezetőként dolgozott. 2010-től az összevont dorogi intézmény, a DOKI keretein belül intézményegység vezető helyettesként, majd vezetőként látta el feladatait. 2014-től a Dorogi Zrínyi Ilona Óvoda óvodavezetőjeként dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Óvodapedagógus hivatásának fókuszában a kezdetektől a környezetvédelem és a mozgás állt. 1987-től játék munkaközösséget vezetett és gyermekvédelmi feladatokat látott el a nevelőtestületen belül. Felismerve a városközpontban élő gyermekek szűkös mozgástérből adódó problémáit, „Egészségre és környezetvédelemre nevelő” munkaközösséget alapított. 1996-ban elvégezte a Dr. Pereszlényi Éva által vezetett helyi program készítő tanfolyamot. Ennek eredményeként vezették be az „Ép-kéz-láb” mozgásharmónia fejlesztésre alapozó helyi programot, amely ma is a Dorogi Zrínyi Ilona Óvoda pedagógiai programja. 1999-ben gyermeknéptánc-oktató szakirányú szakképzettséget szerzett. Vezetésével a néptánc szerves része lett az óvoda profiljának. 2002-ben közoktatás vezetői szakvizsgát tett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Jelentős szakmai pályázatok részese volt, amely innovatív szemléletmódját bizonyítja. 2015-től a Győri POK óvodai szaktanácsadója. 2017-től az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként, két pályázati ciklusban vezette, koordinálta az intézmények közötti tudásmegosztó szakmai fórumokat, műhelymunkákat. 2020-tól a nevelőtestülettel karöltve, mint Óvodakerti Mentor Óvoda közvetítette az ökológiai „zöld” szemlélet átadását az óvodába járó gyermekek, családok felé. 2022-ben az intézmény az országban elsőként nyerte el az Óvodai Nevelés című szakmai folyóirat „A gyermekek mindenek felett álló érdekeit képviselő óvoda” című elismerést.

Az átadók után a zene világnapi rendezvényt a 70 éves zeneiskola Halleluja Kórusának csodálatos műsora zárta. Vezényelt Farkas Rose-Marie karnagy, zongorán közreműködött Kálvin Balázs. A Halleluja kamarakórus 2004-ben alakult a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskola magánének szakos növendékeiből, melyhez később az iskola tanáraiból is csatlakoztak néhányan. Számos hangversenyt adtak Dorogon és vonzáskörzetében, valamint Budapesten, de több fellépésük volt már külföldön is. Rendszeresen részt vesznek a városi ünnepségeken és a nagy egyházi ünnepeken. Szeptember közepén a Gáthy Zoltán Városi Könyvár 70 éves évfordulójának záró rendezvényén léptek fel nagy sikerrel. Sok éven át rendszeres résztvevői voltak a Piliscsabai Egyházzenei Napoknak és az Énekel az ország című rendezvénynek, melynek keretében Hollerung Gábor karmester vezényletével minden évben egy teljes oratóriumot mutat be a Művészetek Palotájában az ország különböző részeiből érkezett egyesített kórus. 2011-ben koncertkörúton vettek részt Erdélyben, a Kolozsvári Barnabásné által alapított és vezetett Pachelbel kamarazenekarral együtt. 2013-ban bemutatták Kálvin Balázs Cselenyák Imre szövegkönyve alapján írt meseoperáját, A szorgalmas és a rest lányt a Pachelbel kamarazenekar kíséretével, melyet a környék ifjúsága Dorogon, Leányváron és Tokodon láthatott. A művel 2014-ben a nagyváradi, nagyszalontai és dévai gyermekotthonok közönségét is megörvendeztették. Kálvin Balázs az Erkel Ferenc zeneiskolában kezdte el zongora tanulmányait Gerstner Bálintné tanítványaként, akit elhivatott munkájáért Miniszteri Dicséretben, valamint a Dorogiak Dorogért és a Bonis Bona díjban részesítettek. Tanárnője biztatására gyermekkora óta foglalkozik zongorakísérettel, kamarazenével. A Zeneakadémia elvégzése óta a Magyar Állami Operaház zongorakísérője. Kapcsolata a Halleluja kamarakórussal fennállása óta töretlen. 2016-ban Dorog Város Önkormányzatának támogatásával az angliai Southend-on-See-ben az 1956-os forradalom 60 éves évfordulója alkalmából a kamarakórus és a Pachelbel kamarazenekar ünnepi hangversenyt adtak. Az eseményen részt vett Magyarország konzuljaj, és többen az ott élő 56-os menekültek közül. Az együttes gazdag repertoárja a többségben lévő egyházzenei művektől az operán, operetten keresztül a musicalig terjed. Mottójuk, mely munkásságukat jellemzi: „Örömöt szerezni örömmel, tiszta szívből.”

Forrás: Dorog Város Önkormányzata (dorog.hu)
Fotók: dorogimedence.hu

Megosztás