Hírek

Bemutatkozott az új vármegyei rendőrfőkapitány

Szeptember 28-án, csütörtökön ülésezett a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlés, ahol a képviselők megismerhették Boross Zoltán László rendőr ezredest, aki Farkas Gábort váltja rendőrfőkapitányként.

A közgyűlés első napirendjében a képviselők megismerhették a Farkas Gábort váltó új rendőrfőkapitányt. A közgyűlés egyhangúlag támogatta Boross Zoltán László rendőr ezredesnek főkapitánnyá történő kinevezését. A jelen lévő dr. Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes úgy fogalmazott, hogy Farkas Gábor magasra emelte a lécet az elmúlt 10 évben, de az 1987 óta szolgáló Boross Zoltán László méltó követője lesz.

Napirendi ponton volt még a terület- és vidékfejlesztés is. A Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás (RDV ETT) által a Kisprojekt Alap segítségével vármegyénkben mintegy 400 millió forint értékben valósítottak meg határon átnyúló együttműködéseket erősítő projekteket. Az elmúlt egyéves időszakban történt előrehaladásról, fejleményekről Vasi Emma igazgató adott a közgyűlésnek átfogó írásos tájékoztatást, amit egyhangúlag elfogadtak. Az igazgató elmondta, hamarosan közzéteszik a 2023-2027-es időszakra vonatkozó pályázati feltételeket. Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke kiemelte, reméli, hogy a szervezet az új, egyszerűsített pályázati feltételekkel is hasonló sikereket fog elérni, mint eddig.

A vármegyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP és TOP PLUSZ) keretében megvalósult, illetve megvalósuló turisztikai projektekről is tájékoztatót kaptak a képviselők. A 2021-27-es fejlesztési ciklust megalapozó tervekben hangsúlyosan szerepelt a turizmus. A TOP Pluszban mintegy 2,5 milliárd forint forrásra lehetett pályázni, melyből nyolc projekt kapott támogatást. Ezek között van a Dorogi Bányász emlékmű-kilátó kialakítása a Kálvária dombon, a Tokod, Pincevölgyi kerékpárút építése, a komáromi Brigetio Gyógyfürdő turisztikai szolgáltatásfejlesztése, az Oroszlányi Bányászati Múzeum aktív és ökoturisztikai attrakcióinak fejlesztése, vadász–horgász kiállítótér létrehozása Pilismaróton, borturizmushoz kapcsolódó rendezvénytér kialakítása a baji Esterházy Kispincénél. A vármegyei önkormányzat konzorciumban több településsel és civil szervezettel együttműködve közel egymilliárd forint értékben a keleti és nyugati területeken valósít meg turisztikai fejlesztéseket a TOP Pluszban.

A közgyűlés további részében az alelnökök tájékoztatóit ismerték meg a képviselők. Romanek Etelka az önként vállalt feladatként létrehozott Idősügyi Tanács tevékenységéről számolt be. Borsó Tibor tájékoztatást adott a vármegyei kerékpáros hálózati korszerűsítésekről és a vidékfejlesztéssel foglalkozó LEADER Helyi Akciócsoportok 2021-27-es időszakra vonatkozó új fejlesztési stratégiájának készítéséről, valamint a vármegyei környezetvédelmi program tervezett megújításáról.

Zárt ülésen a Komárom-Esztergom Vármegyért díjak adományozásáról döntöttek.

Napirend után felszólalások hangzottak el: dr. Konczer Erik a vármegyei vizek védelméről, Lévai Ferenc képviselő pedig a tatabányai közlekedési helyzettel kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség