Hírek

Nemzetközi Feeder Kupát rendeznek Almásfüzitőn

Almásfüzitőn, a római tábor alatti Duna-parton rendezi meg negyedik nyílt nemzetközi feeder kupáját a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége, a versenyre Felvidékről és az ország minden részéből összesen 22 induló nevezett.

A feeder kupán csak hagyományos, minimum 50 centi hosszú előkével lehet horgászni, kizárólag természetes csalit, kukoricát, csontit, gilisztát a horogra tűzve. Az országosan elfogadott szabályok szerint 2,5 liter csali és 14 liter etetőanyag használható fel. A versenyzőnek korlátlan számú botja lehet előkészítve, de egyszerre csak eggyel horgászhat.

Az első öt helyezett kupát kap, a sorrendet a fogott halak súlya alapján állapítják meg. Mérlegelés és sebfertőtlenítő használata után minden kifogott halat visszaengednek a Dunába.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a feeder botos horgászat napjainkban az egyik legjobban fejlődő horgászmódszer. A szövetség az általa képviselt horgásztársadalom érdekében fontosnak tartja, hogy tagjai a horgászat valamennyi válfajában képviseljék megyénket, elméleti és gyakorlati tudásukat folyamatosan bővítsék. A nyáron Esztergomban gyermekeknek is szerveztek feeder versenyt, melyre néhány nap alatt betelt a létszám.

A feeder botos horgászat Angliából származik, kapásjelző használata nélkül, a bot hegye jelzi a hal horogra akadását. Az úgynevezett rezgőspicces botokat a parttal párhuzamosan, vagy csak kissé a víz felé fordítva helyezik el. Így a zsinór mozdulatlan marad, szélben és esőben is látványosan jelzi a kapást, ami könnyen megkülönböztethető a hullámzás keltette mozgástól. A hajlékony botok nagyon jól csillapítják a halak kirohanásait, a horgász végéig „érzi” a zsákmányt a horog végén.

Borítókép: a 2022-es versenyen készült