Dorog

95 éve született a háromszoros magyar bajnok játékos, Palicskó Tibor

Palicskó Tibor játékosként háromszor nyert magyar bajnokságot, edzőként pedig háromszor végzett dobogón a Doroggal az NB III-ban – írta a Puskás Intézet.

Palicskó Tibor 1928. szeptember 28-án Sárospatakon jött a világra. Itt kezdte a pályafutását, s már 14 évesen a felnőttcsapatban játszott. A középiskolai tanulmányai miatt Sátoraljaújhelyre került, majd innen igazolt 1948-ban Diósgyőrbe. Öt szezon után a Budapesti Honvédhoz igazolt.

A kispestieknél, Bozsik József és Puskás Ferenc csapattársaként kétszer nyert bajnokságot és egyszer volt ezüstérmes. Az 1954-es elsőségnél 15 bajnokin, az 1955-ös aranyéremnél pedig 21 NB I-es mérkőzésen játszott. 1957-ben a Honvédtól az MTK-hoz szerződött, s rögtön az első szezonjában megnyerte a bajnokságot a gárdával. Az 1957–1958-as idényben 22 alkalommal lépett pályára a bajnokságban. Palicskó a klub játékosaként a bajnoki cím mellett két ezüstéremmel és egy bronzéremmel büszkélkedhet, valamint 1963-ban Közép-európai Kupa-győzelmet ünnepelhetett. Az MTK-t – a rövid dunaújvárosi kitérőt leszámítva – 1963-as visszavonulásáig erősítette. 1954-ben a világbajnokság előtt részt vett a magyar válogatott egyiptomi túráján, ahol kétszer pályára nem hivatalos mérkőzésen a nemzeti csapatban. Az egyik edzésen azonban véletlenül lerúgta Puskás Ferencet. Az Aranycsapat klasszisa állította, hogy a csapattársa nem tehet az esetről, de büntetésből Palicskó Tibor nem szerepelhetett a svájci világbajnokságra.

Játékos-pályafutása befejezését követően edzőként dolgozott az MTK-nál, Dunaújvárosban, Diósgyőrben, Dorogon, Győrben, Szombathelyen, Vácon és Zalaegerszegen. Összesen 356 NB I-es mérkőzésen ült a kispadon, legnagyobb sikereit mégis a másodosztályban érte el. A Szombathelyi Haladással az 1972–1973-as és az 1981–1982-es szezonban másodosztály bajnokaként jutott fel az NB I-be. A Dunaújvárosi Kohász trénereként pedig az 1975–1976-os évadban nyerte meg az NB II-t, s került fel az élvonalba. Edzői karrierje utolsó állomáshelyén, korábbi csapatával a Diósgyőri VTK-val osztályozón harcolta ki az NB I-es tagságot 1991-ben. Ezenkívül a Dorogi Bányásszal háromszor végzett dobogón a harmadosztályban.

Palicskó Tibor 2001. augusztus 8-án hunyt el 72 évesen. Fia, ifjabb Palicskó Tibor szintén élvonalbeli játékos volt.

Borítókép, forrás: puskasintezet.hu