Hírek

25 kilós amurt is fogtak a Neszmélyi Nagyhalfogón

Négy napon át, megszakítás nélkül zajlott a KEMHESZ nagyhalfogó versenye, ahol 27 csapat 120 hektárnyi vízfelületen próbált kifogni öt kilónál nehezebb pontyokat és amurokat. A versenyt a ráckevei RDHSZ-CPX csapata nyerte 105 kilós összfogással. A legnagyobb halat, egy 25 kilós amurt a Kőrös Carp Team fogta ki.

Schmidt Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatója elmondta, minden csapatnak 3-4 hektáros területet biztosítottak a neszmélyi belső Duna-ágban. A helyszín sajátossága miatt a halakat is speciális módszerrel próbálták becserkészni.

A behúzós horgászat lényege, hogy először radarral felszerelt motorcsónakkal megfigyelik medret, ebből következtetnek a halak vonulási útjára, vagy táplálkozási helyére. A legjobb kapás ígérő helyre csónakból juttatnak etetőanyagot, ügyelve, hogy ne süllyedjen az iszapba.

A verseny a „Fogd ki és engedd vissza!” elv jegyében rendezték. Minden csapatnak kötelessége volt a halakat a mérlegelésig épségben megőrizni, majd sebfertőtlenítő használata után a bíró jelenlétében visszaengedni, a fogások után azonnal mérlegeltek. A KEMESZ a tíz kiló feletti példányokat nyilván tartja az állomány felmérése érdekében, most 12 halra került jelölő.

Az első helyért járó kupát a ráckevei RDHSZ-CPX csapatának sikerült megszereznie. Az előkelő második helyen végzett a komáromi Kuci Peca csapata, ők összesen mintegy 77 kilót fogtak ki. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az Alföldről érkező Kőrös Carp Team állhatott fel, akik a legnagyobb halért járó díjat is átvehették: a közel 25 kilós amurral együtt összesen 67,5 kilogrammnyi halat emeltek ki a Dunából.

Schmidt Kovács Bence a verseny végén elmondta, hogy a 27 csapatból csak ötnek marad üres a szákja, ami előfordul egy természetes vízen, ahol öt kiló feletti halak nem fordulnak elő olyan gyakran, mint egy intenzíven telepített horgásztóban.

A három fős csapatok élvezhették a természetes víz minden varázsát, az áradó-apadó vizet, a bedőlt fákat, a változatos mederviszonyokat és a szeszélyes időjárást. A szövetség egy folyamatosan működő közösségi oldalt rendelt az eseményhez és mindenről részletesen beszámolt az érdeklődőknek.

Zoltai Dániel, a szövetség elnöke elmondta, a megyei Duna-szakasz halbőségéhez hozzájárul, hogy a KEMHESZ az elmúlt években rekord mennyiségű halat telepített a vizekbe részben saját forrásból, részben pedig az állami intervenciós intézkedéseknek köszönhetően, valamint megszűnt a halászat és a szövetség jó gazda módjára, hosszú távra tekintő, tudatos halgazdálkodást folytat.