Dorog

Autómentes nap Dorogon és Esztergomban

Színes programokkal és bicajozással ünnepelték a gyerekek az európai autómentes napot Dorogon és Esztergomban szeptember 22-én, pénteken.

Az európai autómentes nap (nem hivatalosan: autómentes világnap) egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, valamint a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Dorogon az általános iskolások a művelődési ház parkolójából áttekertek a pumpapályához a Dorogi Sport és a Dorogi Kerékpáros Egyesület tagjaival együtt, ahol érdekes bemutatót tekinthettek meg, majd reggelivel vendégelték meg őket. Az ovisok is kivették a részüket az autómentes napból, ők három állomáson vehettek részt. Akadálypályán teljesítettek, végigjárták a KRESZ-pályát, valamint egy interaktív program keretében ki kellett találniuk a kerékpár tartozékait. A gyermekek a munkájukért láthatósági mellényt és egy sportszeletet kaptak.

Az Esztergomi Küllőszaggatók Kerékpár Egyesület szervezésében az esztergomi Széchenyi téren a délelőtt folyamán több százan gyűltek össze a helyi intézményekből, ahol szintén az autómentes nap, a mozgás és a bicajozás volt főszerepben. A sporteseményen részt vett Keszthelyi Nikoletta, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Steindl Balázs, Esztergom Megyei Jogú Város alpolgármestere, Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, dr. Szigeti Tamás, a Herman Ottó Intézet szakmai vezetője, valamint Süni, az előbb említett intézet életnagyságú kabalafigurája. A gyerekek Harcz Réka fitneszedző irányítása mellett zenére melegítettek be, majd csoportonként egy kört tettek meg bringával a téren. A gyerekek a mozgás után a téren felállított sátrakban kreatív programokon vettek részt, valamint jótanácsokat és ajándékokat kaptak!

Megosztás