Hírek

Vármegyei értékek: Nemzeti Kőbányászati emlékhely

Legújabb sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. A dorogi Nemzeti Kőbányászati emlékhely 2019. április 25-én nyert felvételt az értéktárba.

A Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) kezdeményezésére a Baumit Kft. építette. Számos magyar bányavállalat kőadománnyal segítette az emlékhely kialakítását. A 110 éves dorogi mészkőbányászat jubileumi évében, 2015-ben készült el. A Gerecse térségében a kőbányászat évezredes múltra nyúlik vissza. A kőbányászat nemcsak elődeink hagyatékából származó érték, hanem lehetőség is egyben munkahelyteremtésre egy szebb, komfortosabb emberibb környezet megalkotására. Ez az emlékhely méltó emlékezés azokra az elődökre, akik nehéz fizikai munkával szolgálták az épített környezet számtalan alkotásának létrejöttét.

Az alkotás jelképesen mutatja be a kőbányászat alapját, a kőfejtést, a kövek szétválasztását, megmunkálását. A központi emlékmű három részre tagolható, egy óriási ék középen, mely jobbra és balra a kőtömböket széthasítja. A baloldalon, réztáblán a következő felirat áll: „Tisztelet azoknak, akik a köveket új életre keltik!”

Fotók, forrás: kemertektar.hu