Hírek

Födémtámasz – mi a jelentősége az építkezéseken?

Az építkezéseken, és épületfelújításoknál a födémtámasz a biztonság és stabilitás szimbóluma is lehetne. A födémtámaszok biztosítják a födémzsalu alátámasztását, ezáltal lefetővé téve a födém betonozását.

Szóval, ezek egyfajta oszlopok, állványok, melyeket betonozáskor, vagy támasztó falak kibontásakor ideiglenes tartóelemként működnek.

Hogy néz ki a födémtámasz?

Leegyszerűsítve két egymásba tolt csövet kell elképzelni:

  • az egyik cső akkora átmérőjű, hogy a másik cső éppen bele tud csúszni
  • a belső kisebb átmérőjű több furattal van ellátva

Ha ki akarjuk tolni magasabbra a támaszt, a belső csövet feljebb kell tolni, majd a kívánt/megfelelő magasságon rögzíteni (furaton átdugott fém csappal).

Ezzel meg is van az alapvető magasság. A pontos beállítást pedig a külső, nagyobb átmérőjű cső menetes részén található, anya tekerésével lehet belőni.

A födémtámasz olyan szerkezeti elem, amelyeket az építkezéseken alkalmaznak a teher elosztására és a stabilitás biztosítására. Tehát alapvető fontosságúak.

A födémtámasz nem csak betonozáskor jöhet jól:

Az építkezések biztonságos lebonyolítása:

A födémtámaszok lehetővé teszik, hogy az építkezés során a terhek a geredázaton egyenletesen oszoljanak el, így minimalizálva a szerkezet terhelése okozta kockázatokat.

Balesetmentes munkavégzés:

A megfelelően elhelyezett és rögzített födémtámaszok segítenek megelőzni a szerkezeti összeomlást vagy az egyensúlyvesztést, ami balesethez vezethet az építkezésen dolgozók között.

Födémzsaluzat kalkulációhoz három fontos adatot feltétlen tudnunk kell:

1) Milyen magasságban kell a födémet önteni?
2) Milyen vastag födémet szeretnénk?
3) Hány négyzetméteres a födém? 

A födémtámaszt gyakran horganyzott acélból vagy festett kivitelben lehet beszerezni. 

A födémtámaszok különböző méretűek és típusúak lehetnek, és a választás során figyelembe kell venni a födém terhelését és méretét, az épület szerkezetét és magasságát, a talaj viszonyait, valamint az építési előírásokat és szabványokat.

Az egyik gyakori típusú födémtámasz a DECKMAN márkájú, amely rendelkezik minden szükséges tanúsítvánnyal és az összes népszerű méretben elérhető.. Éppen ezért, különböző födémtámasz csomagokat kínálnak, hogy ezek közül minden kivitelező kiválaszthatja a számára leginkább megfelelő összeállítást.

A DECKMAN födémtámaszokat festett és horganyzott kivitelben egyaránt gyártják.

A födémtámaszokat, mivel hatalmas terhelést kell elviselniük,  rendszeresen ellenőrizni kell, és érdemes évente legalább egyszer szakember által végzett alapos vizsgálatnak alávetni, hogy biztosítsák a folyamatos megbízhatóságot és biztonságot az építkezéseken.

Összességében a födémtámaszok elengedhetetlenek az építkezéseken. A fő munkaterületükön, a födém betonozáson túl, szinte nélkülözhetetlen eszközök egy fal kivételekor, vagy egy gerenda alátámasztáskor egyaránt. 

Megosztás