Esztergom

Technológiai korszerűsítés a C-SPED 84 Kft-nél

Szeptember 8-án, pénteken tartották meg a „Technológiai korszerűsítés megvalósítása a C-SPED 84 Kft-nél” című, GINOP_PLUSZ-1.2.1-21-2021-00893-as kódszámú projekt záróeseményét az említett vállalat esztergom-kertvárosi telephelyénél.

A rendezvényen Czibula Balázs és Czibula Imre ügyvezetők együtt köszöntötték a jelenlévőket. Az eseményen részt vett többek között Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője, Horváth Szeder Gábor, az Esztergomi Járási Hivatal vezetője, Berek Eleonóra, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályvezetője, illetve a kivitelezést végző DKD Kft. képviseletében Dankó Dénes.

A projekt ismertetésekor elhangzott, hogy a C-Sped 84. Kft célja az volt, hogy a nem veszélyes hulladék gyűjtésével, kezelésével, hasznosításával kapcsolatos tevékenység hatékonyságát, illetve versenyképességét a technológia korszerűsítésével növelje.

Megtudtuk azt is, hogy a vállalatnak az útépítési, út helyreállítási, épület bontási, közmű építési munkái során nagy mennyiségű nem veszélyes hulladék keletkezik (tégla, beton- és aszfalttörmelék, kiszoruló föld, kövek), amelyet eddig hulladéklerakó telepre szállítottak, ahol lerakóhelyi díjat kell fizetni az elhelyezésért. Ezek az anyagok a megfelelő szelektálás, aprítás után újrahasznosíthatóak például útalapba. Az eddig vásárolt ipari mészkő nagy része kiváltható ezen anyagokkal.

A cég 2020-ban engedélyt kért a telephelyükön történő „Hulladékgazdálkodási tevékenység” végzésére, a jelen projekt segítségével ezt a tevékenységet fejlesztik, mely révén a környezetvédelem is megvalósul, másrészt a vállalat hatékonyabb, versenyképesebb lesz és gazdaságosabban tevékenykedhet.

A telephelyen infrastrukturális és ingatlan beruházásként felépült egy 300 négyzetméter alapterületű acélvázas szerkezetű, fedett-nyitott csarnok. A kezelőfelület a beszállított törmelék szakszerű előkezelését biztosítja. Nagy segítséget jelent a munkavégzésben az első és másodlagos bontási műveletek elvégzésére alkalmas Mantovanibenne RP10-IT roppantó olló, mellyel a nagyobb méretű hulladékdarabokat kisebb darabokra lehet törni.

A projekt keretében, a nem veszélyes hulladék rakodása céljából JCB 85Z-2 midi-kotró, illetve Bobcat E27 mini kotrógép típusú, adapterekkel is felszerelt munkagépeket is beszereztek. Az újrahasznosítás motorjául az RM 70 GO! 2.0 röpítő törőgép szolgál, ami kifejezetten nagy hatékonysággal töri és aprítja az említett hulladéktípust.

A telephelyen egy TWD9 típusú 40 tonnás hídmérleg is létesült, amellyel a beérkező hulladék és a telephelyen keletkező másodlagos nyersanyag pontos mennyiségét lehet meghatározni. A projekt keretében a C-Sped 84 Kft. marketing tanácsadást, illetve soft skill képzést is igénybe vett.

Megosztás