Kék hírek

Volt párja bankszámláját használta

Nem jogerősen pénzbüntetésre ítélték azt a férfit, aki volt párja bankszámláját használta, sőt, még a fiók jelszavát is megváltoztatta.

A megállapított tényállás szerint a sértett élettársi kapcsolatban élt a vádlottal egy nyergesújfalui lakásban, ahonnan 2020. március 14-én kapcsolatuk megromlása miatt elköltözött. Az együttélésük során a vádlott intézte a család pénzügyeit, ezért ismerte a sértett netbanki belépési kódját, illetve a sértett tudtával és beleegyezésével több alkalommal intézett a sértett nevében internetes vásárlásokat.

2020. március 11-én és április 2-án, a szakítást követően a vádlott a sértett netbankjába jogosulatlanul belépett, és a sértett bankszámlájáról 180.000 forintot, majd 15.000 forintot utalt át a saját bankszámlájára, „gyerektartás, rezsi, albérlet”, illetve „gyerekeknek” közleménnyel.

A vádlott 2020. március 14-én a sértett e-mail fiókjához biztonsági e-mail címként hozzárendelte az általa használt e-mail fiókot, és mobiltelefonján keresztül jogosulatlanul bejelentkezett a sértett fiókjába, majd 2020. március 31-én ismét bejelentkezett és a fiók jelszavát jogosulatlanul megváltoztatta.

A Tatabányai Járási Ügyészség indítványa alapján a Tatabányai Járásbíróság a 2023. szeptember 6. napján tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indult ügyben a vádlottat 380.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész és a vádlott tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a védő fellebbezést jelentett be felmentésért, illetve enyhítésért.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék