Esztergom

Már vármegye- és országbérlettel is utazhatunk Esztergomban

2023. szeptember 1-jétől Esztergom helyi járatain (beleértve az A, B és C vonalakat is) elfogadják a Komárom-Esztergom vármegyebérletet, illetve az országbérletet is.

Esztergomban tavaly csaknem elérte a hatmilliót az utazások száma, mintegy 22 ezer helyi járat szállította az utasokat 2022-ben. Idén az első hét hónapban több mint 3,5 millió utazás során vették igénybe a járatokat. A helyi állományt 3 darab Lion’City A21 típusú, 9 éves, alacsony padlós, légkondicionált autóbusz alkotja. A Volánbusz 2023. június 17-től új buszhálózatot és menetrendet is bevezetett a településen, melynek eredményeként az autóbuszjáratok a településen belül új útvonalakon is elérhetővé váltak, a helyi és helyközi rendszer pedig a korábbinál jobban egészíti ki egymást és a vasúti közlekedést.

Hogyan működik majd?

Az esztergomi helyi közlekedésben részt vevő autóbuszok alapvetően rendelkeznek úgynevezett validátorral, azaz az ország- és vármegyebérletek érvényesítésére szolgáló készülékkel, ezért az utasoknak ugyanúgy le kell olvastatni a validátorral az ország- vagy Komárom-Esztergom vármegyebérletüket, mint a helyközi utazás során. Mellé azt a személyazonosító igazolványt is be kell mutatniuk, amelynek a számát megadták a bérletváltáskor.

Vármegye és országbérletekről

A teljes árú 30 napos vármegyebérletek 9.450, az országbérletek 18.900 forintba kerülnek. A nappali és esti tagozatos tanulók, 6 év feletti óvodások, fogyatékkal élők 90 százalékos kedvezménnyel – 945, illetve 1890 forintért – jutnak hozzá.

A mobileszközökre letölthető MÁV appban április 24. óta tudják megvenni az utasok az olcsó, egyszerű és korlátlan utazást biztosító legújabb díjterméket. Április 28-tól több mint 1100 értékesítési pontra, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraira és az automatákra is kiterjesztették az értékesítést. Május elsejétől pedig a Volánbuszok fedélzetén az autóbuszvezetőknél, valamint a BKK értékesítési pontjain is meg lehet váltani.

Az orszagberlet.hu weboldalon térképes kereső támogatja a vásárlókat a hozzájuk legközelebbi értékesítési hely megtalálásában.

Forrás: Volánbusz Zrt. / MÁV Zrt.