Dorog

Koszorúkat helyeztek el a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél

Bányásznap alkalmából szeptember 1-jén, pénteken délután koszorúkat helyeztek el a dorogi Baumit Kft. előtt található Nemzeti Kőbányászati Emlékhelynél.

A koszorúzási ünnepségen Járomi Judit, a Baumit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ez a Nemzeti Kőbányászati Emlékhely a bányászszervezetek és a mészkőbányákat működtető cégek mintaszerű összefogásával valósult meg. „Ezen a helyen sajátos módon találkozik a múlt és a jövő, hiszen Dorogon lassan már 120 éve működik kőbánya, amelynek büszke tulajdonosa a Baumit Kft. Egy emlékmű bármely más megemlékezéshez hasonlóan a múltról szól, és akkor válik igazán élővé, ha a jövőnek hagy fontos üzenetet.” – emelte ki az ügyvezető, majd hozzátette, hogy a dorogi mészkő bányászainak kezéből a stafétabotot a Baumit Kft. vette át több mint 30 éve és továbbra is komolyan gondolják a magyarországi és a dorogi jövőbeni hosszú távú szerepüket és jelenlétüket. „Legfontosabb küldetésünknek azt tartjuk, hogy támogassuk az energiatudatosságot és minőségi fenntartható építést. A Baumit Kft. – amely ezer szállal kötődik Doroghoz – történetében a siker hasonlóan Dorog városéhoz, kiemelt jelentőséggel bír a bánya, illetve a mészkő szempontjából. Őszintén bízom abban, hogy a dorogi bányászok hűsége, alázata, kitartása és életereje olyan példával szolgál számunkra, amelyből minden nap erőt meríthetünk és így a több százmillió éves kő erejével, maradásával és mozdulatlansággal, joggal bízhatunk a ránk váró időszak üzleti, emberi és személyes sikereiben.” – zárta gondolatait Járomi Judit.

Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy a bányásznap mindig új tartalommal rendelkezik, minden évben meg tud újulni. Ebben az évben három kitüntetett tartalma van a bányásznapnak. Az egyik, hogy hetven évvel ezelőtt, politikai bűnözők által 1953. május 31-én halt meg bebörtönözve Schmidt Sándor. Róla a Schmidt-villában található mellszobornál emlékeztek meg szerdán. A második az összetartozás és az önmeghatározás élményéről szól. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően Kesztölc, Piliscsév, Csolnok és Dorog együttműködésében nemzetiségi és bányászati hagyományokra alapozva indították el azt a programot, amely határon átívelő kiterjesztéssel elnyúlik Felsőboldogfalváig, Erdélyig. „A kitüntetés harmadik vetülete a Baumit Kft-ről szól, hiszen a hosszútávú együttműködés gyümölcseként ma délelőtt egy óvodát tudtunk átadni, amely a vállalat támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük a lehetőségét, és remélem, hogy a bányásznapnak ez a hármas tartalma a jövőben is meg fogja alapozni az együttműködésünket és az ünneplésünk méltóságát is megadja” – zárta gondolatait a polgármester.

A beszédek után a kőbányászati emlékhelynél koszorút helyezett el Erős Gábor országgyűlési képviselő, Popovics György a Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés elnöke, Dorog Város Önkormányzata nevében dr. Tittmann János polgármester, valamint Dankó Kristóf és Jászberényi Károly alpolgármesterek, Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Esztergomi Járási Hivatalának nevében Balázsné Vereckei Valéria hivatalvezető-helyettes, Tokodaltáró község nevében Petrik József polgármester, a Baumit Kft. nevében Járomi Judit ügyvezető igazgató és Mocsnik Imre üzemvezető, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) nevében Kőrösi Tamás alelnök és Szelényi János egyesületi igazgató, a Magyar Bányász Szövetség nevében Zelei Gábor ügyvezető főtitkár, a Bánya energia és ipari dolgozók szakszervezete, az OMBKE helyi szervezete, a bányász szakszervezet és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány nevében Gál Gábor, Bánhidi József és Mráz László, a Miskolci Egyetem műszaki földtudományi karának képviseletében dr. Szabó Norbert Péter, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség nevében Szarka László elnök, a KÖKA Kő- és Kavicsbányászati Kft. nevében Csordás Ottó csoportműszaki-vezető, a Duna-Dráva Cement Kft. nevében Buócz Tamás kavics üzletág vezető, valamint a MIKEROBB Miskolci Komplex Épületbontó és Robbanástechnikai, valamint Ipari és Kereskedelmi Kft. nevében dr. Gácsi Gabriella cégvezető és Szegedi János műszaki vezető.