Esztergom

Sörösüvegekkel dobáltak meg egy járókelőt a kocsma előtt

A bíróság elítélte azt a két férit, akik egy esztergom-kertvárosi söröző előtt elhaladó gyalogost sörösüvegekkel dobálták meg, majd súlyosan bántalmaztak.

A megállapított tényállás szerint az első és másodrendű vádlott 2020. október 4. napján egy söröző előtt italoztak, amikor meglátták az utcán sétáló sértettet. Az ittas állapotban lévő vádlottak sörösüvegeket dobtak a sértett felé, aki védekezésképpen egy üveget a vádlottak felé visszahajított. Ezt követően az elsőrendű vádlott kiszaladt az utcára a sértetthez és több alkalommal ököllel megütötte őt, majd a földre kerülő sértettbe többször belerúgott. Közben a szintén ittas másodrendű vádlott egy letört faággal kezdte el ütlegelni a sértettet. A sértett megpróbált védekezni, majd elszaladt, de a vádlottak utána futottak és a földre kerülő sértettet a náluk lévő bottal ütötték. Egy autóval éppen arra haladó férfi látta, hogy a sértettet bántalmazzák, ezért megállt és rákiabált a vádlottakra, hogy hagyják abba a sértett bántalmazását, de a vádlottak nem hagytak fel a veréssel. A férfi magához vett egy törött asztallábat az autójából, hogy a sértett védelmére keljen és igyekezett elkergetni a vádlottakat a földön fekvő sértett közeléből. Az elsőrendű vádlott a férfit több alkalommal ököllel megütötte. Ezt követően a két vádlott visszaszaladt a kocsma felé és felhagytak támadó magatartásukkal.

A sértett a vádlottak bántalmazása következtében a fejtető hátsó részén felületes repesztett bőrsérülést, mindkét alkaron zúzódásos, horzsolásos sérülést, bal könyöktáji duzzanatot, bal kézhát duzzanatot, bal kézközépcsonttörést, bal oldali orsócsont törést szenvedett el. A sérülések tényleges gyógytartama 8 hét.

A súlyos testi sértés bűntette és garázdaság bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság a 2023. augusztus 29. napján tartott tárgyaláson a vádlottakat társtettesként elkövetett garázdaság bűntettében és testi sértés bűntettében bűnösnek találta, ezért az elsőrendű vádlottat 1 év 8 hónap, a másodrendű vádlottat 1 év 9 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint mindkét vádlottat 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, de az nem jogerős, mert az elsőrendű vádlott védője, valamint a másodrendű vádlott enyhítésért fellebbezett. Az elsőrendű vádlott pedig nem volt jelent a tárgyaláson, így neki a kézbesítéstől számított 8 napon belül van lehetősége nyilatkozatot tenni.

A cselekményről készült felvétel:

Borítókép, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék