Dorog

Vármegyei értékek: Szent Borbála ereklye

Legújabb sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. A dorogi Bányász templomban található Szent Borbála ereklye 2019. április 25-én nyert felvételt az értéktárba.

A dorogi Szent Borbála templomban – 1931. augusztus 23-án Dr. Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás szentelte fel – ekkor helyezték el a templom főoltárában Szent Kelemen római vértanú és Szent Borbála szűz és vértanú ereklyéit. Erdős Mátyás kérte és hozta magával Rómából az ereklyét Dorogra, a Bányász templomnak. A római igazolás, a hitelességről, 1931. július 14-i dátummal szerepel az okiraton.. Az ereklye először a templom szentélyében a főoltárban volt elhelyezve. A templom a II. világháború alatt súlyosan megsérült. 1974-ben, nagyobb felújítás során a főoltár mögötti falfestményt, Kákonyi Asztrik ferences szerzetes festőművész készítette, s így a régi főoltár bányász jelenete leegyszerűsítve, a jobboldali hajóba, a jelenlegi helyére került.

A Szent Borbála oltárt felújították, s ott látható az aranyozott ereklyetartó, a Szent Borbálától származó csontereklyével. Az oltár mellett található az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Dorogi Helyi Szervezetének 2008-ban felszentelt bányász zászlója. Az értékek jelenlegi őrzője, gondozója gondozója Szerencsés Zsolt (1966-) tiszteletbeli. kanonok, esperes, plébános.

Fotók, forrás: kemertektar.hu