Hírek

A Titanic túlélőinek segített, emlékművet emeltek tiszteletére

Több száz ember köszönheti életét a pilismaróti dr. Lengyel Árpádnak, aki a Titanic túlélőinek segített.

Dr. Lengyel Árpádról – a Titanic túlélőinek mentésében szerepet játszó RMS Carpathia hajóorvosáról – közterületet neveztek el és emlékművet avattak Pilismaróton, a Rév átkelővel szemben, augusztus 18-án, pénteken. Az emlékművet a pilismaróti önkormányzat a Relabor Kft-vel közösen készíttette el. Mindemellett dr. Lengyel Árpád a település posztumusz díszpolgára lett!

Az óceán magyar hőséről készült emlékmű leleplezésén részt vett Hunyadi Balázs, Pilismarót polgármestere, Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Tasnádi Sándor, a Relabor Kft. ügyvezetője, Ákos György, a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület Hajózástörténeti Tagozatának vezetője, Völgyi Péterné dr. Reich Márta, dr. Lengyel Árpád unokája és a Magyar Tengerészek Egyesületének képviselői.

A résztvevőket Hunyadi Balázs köszöntötte, majd Ákos György mondta el a laudációt, melyet beszédek követtek. Ezt követően Bauer József, nyugalmazott tengerészkapitány elmondta a Tengerész imát, majd Hunyadi Balázs és Erős Gábor a posztumusz díszpolgári címről szóló oklevelet átadta a hajóorvos unokájának. Végül a résztvevők közösen tekintették meg a helyszínen szervezett „Dr. Lengyel Árpád – egy magyar orvos küzdelmes élete a TITANIC katasztrófa árnyékában” című kiállítást.

Fotók: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat / Éberhardt György