Hírek

Irodabérlés a távmunka terjeszkedésének árnyékában

A cégek részéről mindig is alapvető igény mutatkozott a kiadó irodák iránt, hiszen ez gazdaságos opciót jelent arra, hogy kialakítsák saját központjukat. Az elmúlt években átrajzolódó munkaerőpiaci tendenciák és a távmunka elterjedése azonban ezzel kapcsolatban így egyre több kérdést vet fel.

Változó szokások

A gazdaság modern kori átalakulása óta léteznek bizonyos univerzális igények, melyek minden cég és vállalkozás számára egyaránt fontosak. Az egyik ilyen alapvetés például egy iroda fenntartása, hiszen egy ilyen ingatlan egyfajta főhadiszállásként funkcionál a cégek életében. Itt történik a mindennapi munka, a partnerekkel való találkozás, ezen a néhány négyzetméteren alakítható ki a vállalkozás saját igényeire szabott munkakörnyezet.

Az irodák természetesen elsősorban a jelenléti munka során jelentenek nélkülözhetetlen hátteret, ez azonban az utóbbi években átalakulni látszik. Az eleinte kényszerből alkalmazott távmunka ugyanis sok esetben váratlan mértékben vált be, melyen felbuzdulva sok cég döntött a hibrid vagy a teljes mértékben otthoni munka mellett. Ez persze felveti a kérdést, hogy napjainkban is legalább annyira releváns-e az iroda bérlés lehetősége, mint eddig.

Modern utakon

A nyugati vállalatoknál már jóval korábban is jellemző volt a home office részben vagy egészben történő engedélyezése. Habár ez a fajta céges kultúra nálunk kevésbé volt elterjedt, mostanra abszolút megszokottá válik a hazai vállalatoknál is. Ennek fényében sokak fejében felmerül a kérdés, hogy az iroda bérlés továbbra is megéri-e a cégnek. Erre persze nehéz egyértelmű választ adni, hiszen ahány vállalat, annyi igény és elképzelés, vagy akár anyagi lehetőség.

Ami biztos, hogy a távmunka intézménye várhatóan ezután is velünk marad, ám az is tény, hogy a hazai vállalkozások többsége nem hajlandó a teljes váltásra. Ennek megfelelően a hibrid munkavégzési forma tekinthető a legelterjedtebbnek, mikor is megosztásra kerül a hagyományos jelenléti- illetve a távmunka. Ez pedig lényegében el is dönti a kérdést, az iroda bérlés relevanciáját illetően. Ezt pedig az ingatlanok keresettsége is alátámasztja.

Kell egy központ

A cégek által alkalmazott munkavégzési formától függetlenül mindig igaz az, hogy kell egy központ. Egy főhadiszállás, mely képes összeforrni magával a céggel és fizikailag is képviselni azt. Az iroda bérlés pedig erre kínál kedvező opciót, mely kellőképpen rugalmas, a változó tendenciák mellett is. Napjainkban számos modern megoldás áll rendelkezésre mindazok számára, akik továbbra is fontosnak tartják egy iroda fenntartását.

Bár azt nehéz megjósolni, hogy pontosan merre haladnak majd a munkavégzési formák lehetőségei, egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy teljesen magunk mögött hagynánk a jelenléti munkát. Így az iroda bérlés továbbra is egy olyan lehetőség, mely sok cég számára vonzó, hiszen a kínálati oldalon számos különböző opció, konstrukció áll rendelkezésre. A céges reprezentáció szempontjából pedig – az általános vélekedés szerint – továbbra is kifejezetten fontos egy iroda fenntartása.

Megosztás