• Kezdőlap
  • Hírek

    Új panorámatükröket telepítenek Dorog több pontján

    2025-05-10

    Madarak és fák napjára – Klímaváltozás: a gyakori fajok sincsenek biztonságban

    2025-05-10

    A Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis elleni védekezésre is figyelniük kell a hazai állattartóknak

    2025-05-10

    Baleset történt Esztergomban

    2025-05-09

    A zöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik vármegyénkben

    2025-05-09
  • Települések hírei
    • Dorog
    • Esztergom
    • Esztergom-kertváros
    • Tát
    • Nyergesújfalu
    • Tokod
    • Tokodaltáró
    • Csolnok
    • Leányvár
    • Kesztölc
    • Piliscsév
  • Heti Novella
  • Mesélő tájak és formák
  • Közérdekű
Facebook Twitter Instagram
vasárnap, május 11
  • Impresszum
  • Médiaajánló
  • Adatvédelmi tájékoztató
Facebook YouTube
Dorogi-medence Regionális Hírportál
  • Kezdőlap
  • Hírek

    Új panorámatükröket telepítenek Dorog több pontján

    2025-05-10

    Madarak és fák napjára – Klímaváltozás: a gyakori fajok sincsenek biztonságban

    2025-05-10

    A Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis elleni védekezésre is figyelniük kell a hazai állattartóknak

    2025-05-10

    Baleset történt Esztergomban

    2025-05-09

    A zöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik vármegyénkben

    2025-05-09
  • Települések hírei
    • Dorog
    • Esztergom
    • Esztergom-kertváros
    • Tát
    • Nyergesújfalu
    • Tokod
    • Tokodaltáró
    • Csolnok
    • Leányvár
    • Kesztölc
    • Piliscsév
  • Heti Novella
  • Mesélő tájak és formák
  • Közérdekű
Dorogi-medence Regionális Hírportál
Ön itt van:Kezdőlap » A Heim Sütöde Szent István napi Durumkenyere lett az Év Kenyere
Hírek

A Heim Sütöde Szent István napi Durumkenyere lett az Év Kenyere

dorogimedence.huÁltala: dorogimedence.hu2023-08-04Nincs hozzászólás4 perc olvasás
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
Megosztás
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-mail
2023-ban tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség a kenyérversenyt. Idén három kategóriában lehetett nevezni: a Szent István napi kenyér, az Innovatív kenyér és a Sétáló Sütemény kategóriában várta a szervezet a jelentkezéseket – tudta meg a mindmegette.hu

Már hagyományosnak mondható a Pékszövetség kenyérversenye, hiszen idén már a tizenkettedik alakalommal rendezték meg a versengést. 2023-ban minden eddiginél több, összesen 85 nevezés érkezett. A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy a Budapest és a Pest vármegye székhelyű pékségek mellett az ország szinte minden részéről jelentkeztek kézműves, kovászos vagy nagyüzemi pékmesterek.

Az első körös zsűrizésen 29 db Szent István napi és 34 db Innovatív kenyeret, valamint 22 db Sétáló Süteményt értékelt az ötfős, szakmai zsűri. A bírálatnál azokra a minőségi jegyekre fókuszáltak, amelyek megadják egy termék karakterét. Mustra alá vették a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsósorban szemügyre vették a külalakot. Ezek a szempontok döntően befolyásolják a fogyasztót a választásban, és meghatározzák a termék élvezeti értékét.

Vadkovásszal a csúcsra

A Szent István napi kenyér a verseny legfontosabb kategóriája, amit az államalapítás ünnepére sütnek hazánk pékjei. Ez esetben a pékmestereknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsűrizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a termék a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, illetve a pontozásnál figyelembe vették, hogy milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában. A kategória győztese a dunabogdányi Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyere lett. A kenyeret augusztus 21-től vásárolhatják meg a Heim Sütöde üzleteiben!

Heim Endre, a kenyér megalkotója így fogalmazott: „A durum azért volt jó választás, mert ennek a lisztnek hajtóereje van. A nagyobb fehérjetartalom erős vázat ad a kenyérnek, sárgás színt a bélzetnek és édeskés ízt a terméknek. A magas vitamin- és rosttartalma miatt sportolóknak is ajánlják, de a cukorbetegek számára is ideális termék, mivel a durumliszt felhasználásával készült kenyér a lassan lebomló és felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően az egészséges táplálkozás részévé válik. Szerintem a legfontosabb, hogy meglásd az új lehetőségeket, és addig menjél, amíg meg tudod őket valósítani. Természetesen ehhez elengedhetetlen a csapatmunka, a megfelelő technológia, a kísérletezési idő, a kudarctűrés. Ezeknek az összessége viszont meghozza a sikeres eredményt. Valamint a közösségi média elterjedése is nagyban hozzájárul a fejlődéshez, hiszen nemzetközileg elismert pékek osszák meg a receptjeiket, a technológiai folyamatokat eljárásokat, amikből rengeteget lehet fejlődni. Amire büszke vagyok, hogy a nagyüzemi keretek között sikerült ilyen színvonalon a vadkovászos kenyeret is bevezetni, amilyen módon a nyertes kenyér is készült.”

Merész íztársítás

Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett nevezni, amellyel szemben elvárás volt, hogy magyar és különleges alapanyagok felhasználásával készüljön, maximum fél kilogramm tömegegységben. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag-használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában. Az Innovatív kategória nyertese a Balmaz-Sütöde Kft. balmazújvárosi Aranymetszés kenyér. „A termék előállítása során arra törekedtünk, hogy megvalósítsuk az Aranymetszés arányosságot, amit napjainkban talán kevesen ismernek és alkalmaznak, pedig gyakran megjelenik a természetben, az ókori építészetben és reneszánsz művészetben egyaránt, mivel természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és aszimmetria között. Az aranymetszés kenyér előállítása a kovászolással kezdődik. Ehhez olyan alapanyagokat kerestünk, melyekkel megpróbáltuk felismerhetővé tenni az arányokat. Az előállítás során olyan technológiai eljárást alkalmaztunk, amivel egy elegáns, harmonikus, és egyedi terméket hívtunk életre. Az aranymetszés kenyérben az egyensúlyt biztosító összetevők (édes nedűben 48 óráig áztatott dió) együttes jelenléte eredményezte a zamatos, enyhén édeskés ízvilágot. Ehhez társul négyféle lisztnek a keveréke (természetesen az aranymetszés arányainak megfelelően), melyek biztosítják a puha, mégis rugalmas rendkívül ízletes bélzetet. Az alapanyagok mellett fontos kiemelnünk azt a technológiát, amit már évek óta alkalmazunk kenyereink előállításához: a kovászolás (szakaszos eljárással történik) és a hosszú érlelés eredménye egyedivé varázsolja kenyereinket és páratlan gasztronómiai élményt nyújtanak a fogyasztóknak. Az aranymetszés arányosságait tartalmazó termék nem csak íz, hanem formai és esztétikai értékkel is bír” – mondta Fülep Ádám, a sütöde üzemevezető helyettese.

Kreatív megoldás 

A Sétáló Sütemények esetében a dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont amellett, hogy az érzékszervi tulajdonságokra – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre – is figyelt a bírálat során a zsűri. A Sétáló Sütemény kategória első helyezettje a Szinobor Kft. biharkeresztesi Málnás-pisztáciás Pékfagylaltja. A Pékfagylalt elkészítésekor elsősorban a szervezet által kiírt verseny inspirálta az alkotót, másodsorban pedig valami formabontó ötlettel szerettek volna benevezni az országos versenyre, mondta Éles Szilárd pék. Az ihletet egy korábbi ötlet adta, miszerint a fagylalttölcsér sütés alatt nem barnul meg, és nem ég oda. Ezzel adták meg a termék formai kinézetét, amihez már csak a tartalmat kellett kitalálni. A málna jó választásnak tűnt, ezt a gyümölcsöt egészítették ki a roppanós pisztáciával, amihez még fehér csokoládét is adtak.

A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség.

Forrás: mindmegette.hu
Borítókép: Magyar Pékszövetség

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
  • Click to print (Opens in new window) Print

Kapcsolódó bejegyzések

Dunabogdány Év Kenyere featured Heim Sütöde
Megosztás. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
Előző cikkSzirénapróba lesz hétfőn
Következő cikk Mini bölcsőde épül Letkésen
dorogimedence.hu

Kapcsolódó bejegyzések

Új panorámatükröket telepítenek Dorog több pontján

2025-05-10

Madarak és fák napjára – Klímaváltozás: a gyakori fajok sincsenek biztonságban

2025-05-10

A Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis elleni védekezésre is figyelniük kell a hazai állattartóknak

2025-05-10

A hozzászólások le vannak zárva.

Szent György Vívó Egyesület
Plazma Állomás Esztergom
Richter Gedeon Nyrt.
Styevola és Fia Kft.
Copyright © 2025. Designed by ThemeSphere.
  • Dorogi-medencéről
  • Kezdőlap
  • Impresszum
  • Médiaajánló
  • Adatvédelmi tájékoztató

Írja be a keresendő szót és nyomja meg az Enter billentyűt. Mégsem: Esc.

Kedves Felhasználó! Tájékoztatjuk, hogy a hírportál felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat, illetve az adatvédelmi tájékoztatónkat tudomásul veszi.Elfogadom Elutasítom Bővebben
Adatvédelmi tájékoztató

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT