Hírek

Megelégelte a Volánbusz az autóbusz-vezetők elleni támadásokat

Hétfőn súlyos támadás érte a Volánbusz egyik munkatársát. A busztársaság határozottan kiáll munkatársai mellett, és minden, a normális emberi együttélés és a közösségi közlekedés alapvető szabályait betartani képtelen támadónak üzeni: elég volt! Mivel a helyzet kezelése túlmutat a Volánbusz hatáskörén, a társaság a rendőrséggel, az önkormányzattal és a közterület-felügyelettel összefogva keres megoldást a hasonló atrocitások elkerülésére.

Július 31-én, hétfőn Pécsett támadás érte a Volánbusz munkavállalóját. Az autóbusz-állomás területén három agresszív, feltehetőleg valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt álló személy megtámadta, ütötte, rugdosta autóbusz-vezető kollégánkat. Az állomáson szolgálatot teljesítő biztonsági őr próbálta védeni munkatársukat, és azonnali erősítést kért a túlerővel szemben. A helyszínen végül többszöri rendőri intézkedésre volt szükség, kollégájukat mentő szállította kórházba; fej-, borda- és bokasérüléseket, súlyos zúzódásokat szenvedett. A támadás fizikailag és lelkileg is nagyon megviselte, gyógyulása miatt kénytelen volt táppénzre menni, így a munkából több napra kiesik.

Július 22-én Törökbálinton szájkosár nélküli kutyával felszállni kívánó utasokkal alakult ki tettlegességig fajuló konfliktus, amelyben az autóbusz-vezető szája és válla sérült meg. 

Július 23-án a miskolci autóbusz-állomáson a Volánbusz egyik járművezetőjét egy utas szóban inzultálni kezdte, ezután ököllel többször megütötte és lerángatta az autóbuszról, majd tovább bántalmazta. A közlekedési társaság munkatársa 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, több helyen eltört az orra, több foga kilazult, arcán és felsőtestén számos zúzódás keletkezett.

Július 24-én Napkor település belterületén egy utas inzultálni, majd szidalmazni kezdte az autóbusz-vezetőt és az utasokat. A Volánbusz kollégája felszólította az utast, hogy fejezze be az agresszív magatartást vagy hagyja el az autóbuszt, aki ennek ellenszegült. A rend helyreállítása érdekében a járaton rendőri intézkedésre volt szükség.

A Volánbusz korábban kezdeményezte a hasonló esetek elkerülésére a rendőrség, az önkormányzat és a közterület-felügyelet összefogását. Az említett szervekkel, intézményekkel együtt igyekeznek megoldást találni a helyzetre, és azonnali intézkedéseket tesznek kollégáink testi épségének védelmében, alapítványuk pedig – ahogy a korábbi, hasonló eseteknél – természetesen segítséget nyújt munkatársuknak. A Volánbusz Zrt. hangsúlyozza: az autóbusz-vezetők közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek, és szigorúan büntetendők – egy márciusi tárnoki támadás elkövetőjét például gyorsított eljárásban két év börtönre és két év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

A Volánbusz minden hasonló esetben megteszi a szükséges lépéseket, a busztársaság természetesen ebben az ügyben is feljelentést tesz. Társaságuk határozottan kiáll munkatársai mellett, és minden, a normális emberi együttélés és a közösségi közlekedés alapvető szabályait betartani képtelen támadónak üzeni: elég volt!

Borítókép, forrás: VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Megosztás