Dorog

Egy Hét a Csillagok Alatt

Augusztus 3. és 13. között negyedik alkalommal rendezik meg az „Egy Hét a Csillagok Alatt” című csillagászati rendezvénysorozatot az ország több mint 60 helyszínén. A csillagászok Esztergomban, Dorogon és Dágon is várják az érdeklődőket!

A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét. Ezért csillagvizsgálók, egyesületek, amatőr- és kutatócsillagászok távcsöves bemutatókkal, előadásokkal és hullócsillaglesekkel várnak mindenkit országszerte. A szervezők idén még több profi és amatőrcsillagász bevonásával készülnek, hogy minél több érdeklődőnek adják át a Galilei-élményt, megmutassák galaxisunk sávját az égbolton, vagy hogy megkeressék a Nyugalom-tengerét a Hold felszínén, ahová az Apollo-11 küldetés is leszállt.

Térségünkben a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) Esztergomi Helyi Csoportja szervez előadásokat és bemutatókat. Helyszínek és időpontok:

  • Augusztus 4. péntek, 18.00-22.00 – Esztergomi Vármúzeum – Csillagászati előadás és távcsöves bemutató.
  • Augusztus 8. kedd, 09.00-12.00 – Dorog, Zrínyi Ilona Általános Iskola – Ismeretterjesztő előadás, naptávcsöves és meteorit bemutató (a napközis tábor résztvevőinek, de a programhoz csatlakozhat bárki).
  • Augusztus 8. kedd, 21.00-23.00 – Dág, Károly-hegy – Távcsöves bemutató, lézeres csillagképtúra, hullócsillagles (csak derült időben, Wieszt Krisztián amatőr csillagász szervezésében).
  • Augusztus 11. péntek, 18.00-22.00 – Esztergom, Széchenyi tér – Távcsöves és naptávcsöves bemutató (csak derült időben, esőnap: szombat).
  • Augusztus 11. péntek, 21.00-24.00 – Dorog, Jubileum tér – Csillagászati előadás és távcsöves bemutató (csak derült időben).

Az eseményeken a részvétel ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges!

További helyszínek>>