Hírek

Csütörtökön kezdődik az MCC Feszt

Csütörtökön elstartol a Dunakanyar legnagyobb fesztiválja, az MCC Feszt. A július 27-29-i esztergomi eseményen újabb előadókkal, programokkal, valamint megújuló zenei kínálattal és színpadokkal várják a fesztiválozókat! Az eseménnyel kapcsolatban július 25-én sajtóbejárást tartottak.

A sajtóbejárás során dr. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója elmondta, hogy idén nagyobb az érdeklődés az MCC Feszt iránt, mint valaha. Tavaly 32.000 látogató fordult meg három nap alatt, ahol 110 színpadi program, 220 szakmai előadó és 48 kiállító várta a fesztivál résztvevőit. Most több mint 40 ezer érdeklődőt várnak a csütörtöktől vasárnap hajnalig tartó esztergomi fesztiválra. A főigazgató kiemelte, hogy az MCC Feszt attól különleges, hogy a zenei koncertek mellett ismert emberek tartanak előadást, valamint politikusokkal, tudósokkal és közéleti személyekkel szerveznek kerekasztal beszélgetéseket. „Itt lesz például Szijjártó Péter, külügyminiszter, aki idén is az MCC Feszten fogja értékelni a magyar külpolitikát és a külpolitika elkövetkező hónapjainak legfontosabb eseményeit, de vendégünk lesz például Szabi a Pék, az egyik legismertebb magyar influenszer, a kenyér és a kovász kultúrájának az újrateremtője, és hát hosszan sorolhatnám még… Tíz színpadon, több mint száz kiállító, több mint száz program, úgyhogy mindenkit arra biztatnék, hogy jöjjön el Esztergomba” – tette hozzá dr. Szalai Zoltán.

Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere beszédében elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy az MCC Feszt már harmadik éve három napra összenől a várossal. „Az első fesztivál 12 ezer ember érdeklődésével zajlott, a második már 30 ezer fölött volt, és ahogy hallottuk előbb a jegyeladásokkal kapcsolatban, mondhatjuk, hogy idén 40 ezer fölötti létszám várható. Ezért az MCC főigazgatójával dolgozunk a további hosszú távú együttműködésen is.” – jegyezte meg a polgármester, majd kitért arra, hogy három napra a város még jobban megtelik élettel, valamint a fesztivál által az egész országnak meg tudják mutatni kulturális értékeiket. Mindemellett azért is érdekes az MCC Feszt, mert közéleti személyiségek is megjelennek, ami egyébként más fesztiválokon nem bevett szokás.

Új helyszínek

Az idei évben bővül a Fesztiválsziget, így még többen bulizhatnak majd a koncerteken, de az Edu sétány is tovább növekszik. Idén 9 helyszínen várják az érdeklődőket: MOL Nagyszínpad, Richter Színpad, MCC Aréna, MBH Bank Színpad, Rákóczi tér Színpad, Katona Színpad, MOL-Új Európa Alapítvány – Hencsergő, Suzuki Folk Sátor, Kapcsolatok Háza.

Fergeteges koncertek

A fesztiválon olyan neves zenei előadókkal és együttesekkel találkozhattok, mint a modern amerikai dalszerzők által inspirált, blues-os, country-s elemeket alkalmazó rockzenekar, a Blahalouisiana szimfonik, az indie rock, alternatív rock, folk-rock stílusú zenét játszó, erdélyi magyar zenekar, a Bagossy Brothers Company, valamint a roma népzenei együttes, a Parno Graszt. De az MCC Feszt vendége lesz az Irie Maffia, a Follow The Flow, a VALMAR, Ákos, Dzsúdló, T.Danny, a Budapest Bár, a Balkan Fanatik, a Random Trip és Regán Lili is. Sőt, még Korda Györggyel és Balázs Klárival is találkozhattok. Mindemellett idén először várja majd az érdeklődőket a Suzuki Folk Sátor, ahol a jó hangulatról többek között Pál István Szalonna és Bandája gondoskodik.

Fotó: Visit Esztergom

Szakmai beszélgetések

A tematikus beszélgetésekben számos szakterület képviselteti magát. A digitalizáció ereje a pénzügyi szektorban című panelbeszélgetésen a digitális bankolás, a mesterséges intelligencia által hajtott innovációk, valamint a kriptovaluták kérdéskörét járják körül a résztvevők: Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs Igazgatóságának vezetője, Danóczy Bálint, a Mastercard nyílt banki ügyekért felelős vezető szakértője, Pereczes János, a Magyar Bankholding ügyvezető igazgatója, valamint Demkó-Szeres Zsolt, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese. Az irodatervezés forradalma lesz a témája annak a beszélgetésnek, amelynek résztvevői: Finta József Kossuth-díjas és Ybl Miklós-díjas építész, a MOL Campus társtervezője, Gunther Zsolt Ybl-díjas magyar építész, a Vision Towers tervezője és Vadász Bence Ybl-díjas építész, a Szabad György Irodaház tervezője. A magyar előadók között lesz többek között Detre Örs Hunor, a James Webb űrteleszkóp vezető fejlesztője, Pölcz Ádám, korunk egyik legnépszerűbb nyelvésze, Szekrényi Péter ’Pedro’, a digitális transzformáció szakértője, Katona Ágnes, aki 25 évig az Agatha Christie könyvsorozatnak volt a szerkesztője, valamint hazánk legismertebb és legnépszerűbb pékje, Szabi a Pék.

Hazai és külföldi vendégek

Idén is lesznek hazai közéleti szereplők az MCC Fesztnek: az érdeklődők Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterrel és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is találkozhatnak, de tiszteletét teszi az eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Bóka János államtitkár, leendő európai uniós ügyekért felelős miniszter, valamint Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Mátray Károly, az MVM vezérigazgatója is. A nemzetközi közéleti személyiségek közül az eseményen ott lesz Sebastian Kurz, korábbi osztrák szövetségi kancellár, Michael Knowles, az Egyesült Államok egyik vezető politikai kommentátora, valamint Lior Raz, izraeli színész-forgatókönyvíró, a világsikert arató Fauda című sorozat főszereplője, Vincent Harinam, az adattudomány forradalmasítója, a Cambridge-i Egyetem statisztikai tanácsadója és Constantine Karalekas professzor, a Central Lancashire-i Egyetem Austronéziai Tanulmányok Központjának dékánja.

További részletek és programok>>

Az esemény főtámogatói: MOL Nyrt., MOL-Új Európa Alapítvány. További támogatók: Richter Gedeon Nyrt., MBH Bank Nyrt., TSPC Kft., Magyar Suzuki Zrt., Kirchhoff Hungária Kft.

Megosztás