Dorog

Átalakítják a dorogi Kálvária-dombon álló aknatornyot

Tavaly decemberben írtuk, hogy mintegy 207 millió forint támogatásból alakítanak ki kilátót a dorogi Kálvária-dombon található aknatoronyból. 2023. július 25-én pedig megjelent a Közbeszerzési Értesítőben a kilátó kivitelezéséről szóló felhívás, amelyre augusztus 15-ig lehet jelentkezni!

Az önkormányzat korábban turisztikai projektjavaslatot nyújtott be a TOP Plusz „Helyi és térségi turizmusfejlesztés” pályázati felhívásra, a pozitív elbírálás eredményeképpen 207 millió forintos támogatásból valósulhat meg az aknatorony kilátóvá történő átalakítása. A július 25-én közzétett hirdetmény szerint az aknatoronyból a meglévő szerkezet minél nagyobb megtartása mellett alakítandó ki a kilátó, a feljutást a meglévő kontúrokon belül kialakított lépcsővel kell biztosítani, az új szerkezetek az ajánlatkérő óhaja szerint acélból készülnek. Az acélszerkezetet világosszürkére színezik. A fejlesztés során az épület magassága (16,25 m) nem változik – írja az epiteszforum.hu

Az átalakítás révén a torony felső szintjéből kilátóterasz lesz, szintenként pihenőket létesítenek. A látványtervek itt tekinthetők meg. A kilátó éjszakai használatot is biztosító megvilágítást kap. A kilátószint és a lépcső megvilágítása a város felől nézve takartan készül, hogy a megtartott kontúrfények továbbra is zavartalanul érvényesülhessenek. Tereprendezésre csak a torony közvetlen közelében kerül sor. A beruházással érintett telken az aknatornyon túl egy lapostetős, egyszintes táróló is áll, ennek elbontása, valamint a keletkezett bontási hulladék elszállítása szintén hozzátartozik a feladathoz. A kilátó gyalogosan közelíthető majd meg a Panoráma útról vagy az Ady Endre utcáról a kálvárián végig haladva.

A dokumentumban olvasható, hogy az új építmény időszakos, ellenőrzött működésű lesz, így a zárhatóságát meg kell oldani. A mostani közbeszerzésnek viszont nem képezi részét a torony melletti turisztikai funkciók, például a vizesblokk vagy a jegypénztár kialakítása. A projekt befejezése 2025 első felében várható.

A fejlesztés eredményeként létrejövő vonzerő működtetését az Önkormányzat intézményei révén kívánja biztosítani, így az aknatorony-kilátó a már működő Reimann Bányászati Miniverzum meglévő szolgáltatásait bővíti, egészíti ki. A kilátóhoz vezető túraútvonalak kijelölése mellett a Miniverzumba érkező egyéni és csoportos látogatók részére újabb aktív turisztikai programelemként jelenik meg, ugyanakkor önálló programként is kiajánlható.

Forrás: epiteszforum.hu / dorog.hu / dorogimedence.hu
Borítókép: bal oldalt a jelenlegi állapot, jobb oldalt a látványterv

Megosztás