Hírek

Több ezer cigarettacsikket gyűjtöttek össze Esztergomban

Július 22-én, szombaton délelőtt a Klímapolitikai Intézet az MCC Feszt előeseményeként „Cigicsikkmentes Esztergomért – csikkgyűjtés” címen hulladékgyűjtési akciót szervezett Esztergomban.

A gyülekezési helyen, a Tourinform Esztergom Irodánál Bakos Norbert, az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal kommunikációs referense köszöntötte a jelenlévőket, majd Kitta Gergely, a Klímapolitikai Intézet stratégiai és kommunikációs vezetője járult a mikrofonokhoz. Elmondta, hogy a mostani eseménnyel azt szeretnék hangsúlyozni, hogy az MCC Feszt egy fenntartható fesztivál, hiszen nem csak, hogy repoharat használnak, de még hulladékgyűjtési akciót is szerveznek. Végül megköszönte az esztergomi önkormányzatának és a Visit Esztergomnak, hogy segítettek a rendezvény lebonyolításában.

Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa arról beszélt, hogy mintegy 7.000 féle toxikus anyag található a cigarettában. A probléma pedig az, hogy az állatok sokszor élelemnek nézik, ami miatt elpusztulhatnak. Kiemelte, hogy Magyarországon 50-150 ezer forint büntetéssel sújthatják azokat, akik eldobják a csikkeket.

Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy ennyi fiatal eljött az eseményre. „Városüzemeltetésért felelős alpolgármesterként tapasztalom, hogy mennyi hulladékot dobnak el az emberek a városban. Bízom abban, hogy ezzel az akcióval fel tudjuk hívni a figyelmet a környezetvédelemre.” – jegyezte meg az alpolgármester, majd a következő szavakkal indította útjára a fiatalokat: „Szemetelni nem érdemes, pusztuljanak a csikkek és az apró szemetek.”

A legkisebbek is kivették a munkából a részüket!

Az eseményre 300 lelkes fiatal jelentkezett, akik csoportokra osztva a város számos pontján gyűjtötték a „dekkeket”. A mintegy másfél órás akció után üveg hengerekbe tették a csikkeket, szemléltetve, hogy milyen sok volt eldobálva a városban. A résztvevők a munkájukért az MCC Fesztre szóló 3 napos bérletet, valamint Aquasziget Esztergom belépőjegyet kaptak.