Esztergom

Migránsokat szállítottak, a Mária Valéria hídon fogták el őket

Börtönbüntetésre ítélték azokat a lengyel állampolgárságú férfiakat, akik migránsokat szállítottak. Az embercsempészeket a Mária Valéria hídnál fogták el.

A vádirati tényállás lényege szerint a két lengyel állampolgárságú férfi az egyikük által vezetett személygépkocsival, míg a harmadik lengyel állampolgár férfi egy külön gépkocsival november 4-én a magyar-szerb határ közelében egy erdős területre mentek. Az itt várakozó 5, illegálisan Magyarországon tartózkodó szír állampolgár közül négyen az egyik, egy pedig a másik gépkocsiba szállt be azért, hogy őket Esztergomban a Mária Valéria hídon keresztül Szlovákiába szállítsák az elkövetők.

Indulás után néhány órával az autók megálltak, a 4 migráns átült a másik gépkocsiba, így folytatták tovább útjukat Esztergom felé. Az utazás során a migránsoktól üressé vált személygépkocsi haladt elől „előfutóként”, mögötte folyamatosan a migránsokat szállító gépkocsi. A járműveket az Esztergomi Rendőrkapitányság járőrei november 4-én 21 óra 40 perckor Esztergomban a Mária Valéria hídfőnél ellenőrzés alá vonták, és a benne utazókat elfogták.

Az Esztergomi Járási Ügyész embercsempészés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a három vádlottal szemben az Esztergomi Járásbíróságra. Az Esztergomi Járásbíróság a 2023. július 17. napján megtartott előkészítő ülésen az ügyészség indítványára a sofőrrel szemben 2 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki és 5 évre kiutasította Magyarország területéről, a másik két férfit pedig 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte és 4 év 8 hónapra kiutasította őket Magyarország területéről. Az ítélet jogerős.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék