Hírek

Nem fizették ki a munkájukat, elvitték a szerszámokat

Felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki azokkal a férfiakkal szemben, akik leányvári munkájuk ellenértékét lopással „egyenlítették ki”.

A megállapított tényállás szerint egy gazdasági társaság építési munkát végzett a leányvári háznál. A Kft. a kőműves munkákkal az egyik vádlottat bízta meg, aki ezt két másik férfivel együtt végezte. A megbízó és a vádlottak között anyagi jellegű elszámolási vita keletkezett, ezért a vádlottak a munkájuk ellenértékeként ellopták a sértett szerszámait. A három férfi 2021. november 3-án a reggeli órákban személygépkocsival és utánfutóval megjelent az építkezés helyszínén lévő fém konténernél, a lakatot sarokcsiszolóval levágták, majd összesen 575.625 forint értékben szerszámokat, betonkeverőt pakoltak fel az utánfutóra. A tolvajok a lopott szerszámokat egymás között elosztották, a 204.000 forint értékű betonkeverő gépet egyikük 110.000 forintért eladta. A nyomozó hatóság a szerszámok egy részét lefoglalta, így a Kft.-nek okozott kárból 391.725 forint megtérült. A férfiak továbbá elloptak egy 9.000 forint értékű ácskalapácsot is, amely a Kft-n kívüli magánszemély tulajdonában volt.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság az I. rendű vádlottal szemben, halmazati büntetésként 1 év 10 hónap, a II. és III. rendű vádlottal szemben 1 év 6 hónap – mindhárom vádlottal szemben 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki. Az elsőrendű vádlottal szemben 183.900 forint, a harmadrendű vádlottal szemben 20.000 forint összegben vagyonelkobzás lett elrendelve. A büntetővégzés jogerős.

A cselekményről készült videó:

Borítókép, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék