Hírek

Új vonatpár Esztergom és Lábatlan között

2021 decemberében indult újra a rendszeres vasúti közlekedés az Esztergomot Komárommal összekötő vasútvonalon, miután a budapesti vonal felújítása elkészült, így a főváros felé is folyamatosan, rövid várakozási idővel csatlakozó vonatok indítása vált lehetővé a Komárom – Nyergesújfalu felől Esztergom felé.

A vasútvonalon az utazók száma 2022-re a megelőző évhez képest közel hatszorosára emelkedett, köszönhetően a rendszeresen, óránként közlekedő vonatoknak, valamint a lényegesen rövidebb menetidőnek Esztergom, Győr, illetve a Nyugati pályaudvar felé. Így naponta 350-400 fő közötti ingázó választja a kötött pályát Dunaalmás, Neszmély, Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Tát és Tokod településeken.

2023. június 17-től napközben, délelőtt egy új vonatpár indul Esztergomból 8:43-kor Lábatlanig, onnan pedig 9:39-kor indul vissza Esztergomba, ahová 10:16-kor érkezik, a csatlakozó vonat pedig 11:09-kor érkezik a Nyugati pályaudvarra. Így már nem csak a reggeli és délutáni csúcsidőszakban, hanem délelőtt is lehetséges a vasúton utazás az egészségügyi intézmények felé, vagy a szabadidős utasok számára.

Munkanapokon Esztergom és Lábatlan között minden korábbinál sűrűbben, összesen 10 vonatpár közlekedik, amelyből 5 vonatpár, délután kétóránként egészen Komáromig közlekedik. A reggeli csúcsidőszakban Komárom – Lábatlan felől Esztergom, illetve Budapest felé óránként közlekednek a járatok, míg a délutáni csúcsidőszakban, 13 és 20 óra között szintén órás járatkövetés áll az utazók rendelkezésére az Esztergom – Nyergesújfalu – Lábatlan, illetve Budapest – Nyergesújfalu – Lábatlan szakaszon. A vonatok munkanapokon Esztergom-Kertvárosban a főváros felé a Z72-es zónázó vonatokhoz adnak gyors átszállást, míg Almásfüzitőn a Tatabánya felé közlekedő S10-es személyvonatokhoz, Komáromban pedig a Győr felé közlekedő InterCity vonatokhoz, mindkét irányban.

Hétvégén és ünnepnapokon pedig valamennyi (összesen 4 járatpár) a teljes vonalon közlekedik, Esztergom-Kertvárosban csatlakozást adva a budapesti Z72-es zónázó vonatokhoz, illetve Almásfüzitőn szintén csatlakozva Győr felé az S10-es személyvonatokhoz, mindkét irányban.

A május 1-jétől bevezetett vármegye- és országbérletek használatával jelentősen olcsóbbá vált a vasúti közlekedés is a térségünkben. A vasútvonal valamennyi településéről a 9.450 forintért (diákoknak 945 Ft) vásárolható vármegyebérletekkel korlátlanul utazhatnak vasúton Esztergom vagy Komárom felé, míg a 18.900 (diákoknak 1.890 Ft) forintos országbérlettel szintén korlátlanul lehetséges az utazás Budapest vagy Győr felé, továbbá az ország bármely pontjára. Július 1-től országbérlettel az InterCity vonatok is használhatóvá válnak, pótjegy vásárlása mellett.