Esztergom

Esztergom csatlakozik a Szent István 2025 programsorozathoz

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata csatlakozik az államalapítás 1025. évfordulóját ünneplő Szent István 2025 programsorozathoz. Az erről szóló megállapodást június 27-én, kedden írták alá az esztergomi városházán.

A megállapodást Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, dr. Gellén Márton, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület főtitkár alelnöke, valamint dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke írta alá.

Dr. Lomnici Zoltán kiemelte, hogy a kezdeményezés legfőbb célja, hogy széles körben közkinccsé tegyék István király életének eseményeit és az államalapítás történetét. „A nemzetünk életében vannak olyan fontos dátumok, amelyek megérdemlik, hogy felkészüljünk rá, és az emberek tudjanak arról, hogy a nemzet mire emlékezik. Szent István királyunk halálának 900. évfordulójára 1938-ban emlékévet hirdettek és ugyanilyen jeles dátum lesz 2025, hiszen államalapításunk 1025. évfordulójára fogunk emlékezni, és ami nagyon fontos, hogy a Szentatya ezt az évet, 2025-öt szentévé nyilvánította, tehát a mi részünkről egy állami megemlékezés, a katolikus egyház részéről pedig szent év.” – jegyezte meg Lomnici Zoltán, majd hozzátette, hogy Szent István király életében két város játszott igazán fontos szerepet, Esztergom, ahol született, és egyes adatok szerint megkoronázták, valamint Székesfehérvár, amellyel kapcsolatban néhány adat ugyanerre mutat.

Hernádi Ádám elmondta, hogy a város örömmel csatlakozik a Szent István 2025 programsorozathoz. Kiemelte, hogy államalapító királyunk Esztergomban született, itt alapította Magyarországot és itt vette fel a kereszténységet, ezért is nagyon büszkék arra, hogy Esztergom Magyarország első városa. „Amikor a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa megkeresett minket ezzel a lehetőséggel, nem is volt kérdés, hogy Esztergomnak itt a helye ebben a programsorozatban. Így is mindent elkövetünk, hogy Szent István hírnevét öregbítsük, és nemcsak Esztergomban, hanem a Kárpát-medencében is” – jegyezte meg a polgármester, majd hozzátette, hogy pont ezért Esztergom és Székesfehérvár megegyezett, hogy testvérvárosi kapcsolatot létesít egymással, melynek az ünnepélyes aláírására 2023. augusztus 20-án kerül sor.

Gellén Márton elmondta, hogy Szent István jó példa egy olyan közös értékre, mely a magyarságot összeköti. Az évforduló lehetőséget kínál arra, hogy újra értelmezzük a király életművét. „Itt valóban arról lesz szó, hogy közös rendezvények, megmozdulások keretében arra keressük a választ, hogy mi az, ami összetart bennünket. Szerintem a Szent Istváni életmű erre egy jó példa, amit a mai generációnak is értelmeznie kell.” – jegyezte meg Gellén Márton, majd hozzátette, hogy 1996-ban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alapítóit a tenni akarás, a jóra való cselekvési szándék hozta össze. Az egyesület, mint azt a neve is jelzi, olyan összefogásból született, amely céljául tűzte ki a polgári, nemzeti és keresztény közéleti erők összefogását, a polgári értékek, eszmények és erények megóvását, ennek tudatosítását és országos kiterjesztését.

Fotók, forrás: dorogimedence.hu