Esztergom

Kihirdették a Duna Múzeum és Várfok Galéria képzőművészeti pályázatának nyerteseit

Forrai Ferenc, Nádas Eszter és Sóváradi Valéria nyerte az első három díjat a Duna Múzeum és a budapesti Várfok Galéria Vízrajzi térkép elnevezésű képzőművészeti pályázatán szombaton. A zsűri által legjobbnak ítélt munkákat a Múzeumok éjszakáján megnyílt kiállításon mutatják be az esztergomi intézményben.

Az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz tartozó esztergomi Duna Múzeum és a budapesti Várfok Galéria közösen hirdetett pályázatára több mint 300 alkotás érkezett. A kétmillió forint összdíjazású megmérettetés legjobbnak ítélt munkáit szeptember 12-ig tekintheti meg a közönség – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a két intézmény közösen hirdetett pályázatot képzőművészek számára, hogy az együttműködés révén szorosabbá tegye tudomány és művészet kapcsolatát, előmozdítsa új műalkotások létrejöttét és kifejezze a kortárs művészet iránti elkötelezettségét.

Olyan alkotásokat vártak, amelyek szabadon újraértelmezik a vízrajzi térképek formanyelvét, inspirációt merítve akár az űrszondák által készített fotókból, az ókori térképkészítők korong alakú tengerábrázolásaiból, az atlaszok térképeinek egységes kék hátteréből, vagy épp a Balaton hajózási térképének kikötőket összekötő cikkcakkjaiból.

A beérkezett pályaművekből a zsűri – Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője, Róka Enikő művészettörténész, a Fővárosi Képtár egykori igazgatója és Szöllősi-Nagy András mérnök, hidrológus, az MTA doktora, műgyűjtő – Forrai Ferencnek ítélte az 1 millió forint értékű első díjat, Nádas Eszternek a 600 ezer forintos második, míg Sóváradi Valériának a 400 ezer forint értékű harmadik díjat.

A tárlat anyagába mellettük olyan művészek, művészcsoportok alkotásait válogatták be, amelyek a legeredetibb módon reflektáltak a pályázati kiírásra.

A művek között megtalálható olaj-vászon festmény, fotómontázs, konceptuális alkotás, fény-installáció és olyan hungarocellből készített makettet is, amelyet rézdrótokkal és purhabbal munkált meg az alkotócsoport.

A kiállító művészek között van Forrai Ferenc, Nádas Eszter és Sóváradi Valéria mellett Blazsek András, Kiss Virág, Korpás Zoltán, Kovács Gyula, Kulcsár Dorina Anna, Márton Dominika, Mihucza Sára, Nagy Barbara, Papp Mátyás, Papp Réka, Pató Károly, Rácz Attila, Sánta Dániel, Sebestyén Sára, Skultéti Bianka, Szénás Gábor, Szőcs Éva Andrea, Vertetics Csaba és Vizi Máté.

A pályázat megvalósítását az Aqua-General Kft., a KITE Zrt., a Mészáros és Mészáros Zrt., valamint a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület támogatta.

Forrás: MTI