Esztergom

Évfordulók évada az Esztergomi Várszínházban

Évfordulók évadaként hirdeti meg az Esztergomi Várszínház nyári műsorát a város 1050 évvel ezelőtti megalapításának tiszteletére – mondta el az intézmény igazgatója az MTI-nek.

Műfajilag sokszínű előadásokkal, jubiláló szerzőkre – Petőfi Sándor, Wass Albert – emlékezve várják a közönséget hazai és határon túli társulatok fellépéseivel, egy több héten át tartó összművészeti színházi találkozó élményével – tette hozzá Horányi László.

A Várszínház évadnyitóját a színházi olimpia előadásai előzik meg. A 10. Színházi Olimpia keretében a Theater im Gärtnerviertel a németországi Bambergből Médeia című produkcióját mutatja be június 25-én, majd július 1-jén a Komáromi Jókai Színház és a Várszínház koprodukciójában Frantisek Langer Külváros című darabja látható Martin Huba rendezésében.

Az igazgató kiemelte, az évfordulók évadában július 5-én saját produkcióval emlékeznek meg Wass Albertről. Mégis vagyunk és leszünk címmel készítettek összeállítást az erdélyi magyar író és költő halálának 25. évfordulója alkalmából.

A THE ART Kulturális Egyesület a Művészet című produkcióval jön Esztergomba, július 7-én. A település szellemiségét megidézve tűzik műsorra a Karinthy Ferenc Dunakanyar című művéből készült előadást a Pesti Magyar Színház művészeivel. József Attila és Babits Mihály kapcsolatáról szól az Exit Generáció zenés összeállítása Magad emésztő címmel július 8-án. Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója Petőfi dicsérete című lemezének bemutatójával tiszteleg a költő születésének 200. évfordulója előtt július 12-én.

A gyerekek, családok számára is készülnek előadásokkal. Magyar Népmese Színház a Szerencsések szerencséje című mesével jön Esztergomba augusztusban. Szintén ebben a hónapban látható az Egri csillagok musical, a Magyarock Dalszínház előadása, valamint a Lúdas Matyi a soproni teátrum és Forrás Színház közös produkciójaként.

Augusztus közepén az 1050 éves Esztergom tiszteletére a városban rendezik Európa Kulturális Fővárosainak Találkozóját, ekkor fellépnek temesvári filharmonikusok, és műsort ad a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar Roby Lakatossal.

Az Esztergomi Várszínház 1962-ben alakult. A vár felújítása már úgy történt, hogy itt kaphasson helyet az új színház, mely 1990 óta működik jelenlegi helyén a Budai toronyban, ami egy várfalakkal övezett katlan.
A színpad a régi török temető helyén található. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a különböző nemzetek kultúrájának bemutatására, évente hív meg határon túli magyar színházakat, együtteseket, társulatokat.

Forrás: MTI

Megosztás