Hírek

Megkezdődik a tokodaltárói óvoda fejlesztése

Június 15-én, csütörtökön tartották meg az „Óvodafejlesztés Tokodaltárón” című projekt nyitórendezvényét, mellyel megkezdődik a Brunszvik Teréz Óvoda – Mini Bölcsőde épületét érintő beruházás, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat koordinálásával.

Az eseményen Petrik József, Tokodaltáró polgármestere ismertette a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP-PLUSZ 3.3.1-21-KO1-2022-00017) keretében megvalósuló projektet. Elmondta, hogy az alsó épületben 1940-ben kezdődött meg az óvodai ellátás, majd 1960-ban adták át az intézmény felső épületét. Kiemelte, hogy az intézménynél először 2009-ben történt komolyabb korszerűsítés, ekkor a nyílászárókat cserélték ki, majd 2018-ban energetikai korszerűsítést hajtottak végre. Ennek keretében a fűtési rendszert korszerűsítették, hőszigetelést végeztek, valamint a felső épült tetőszerkezetének cseréjét végezték el. A mostani pályázat keretében a két épület vizesblokkjának és konyhájának a felújítását végzik el, de új tornaszobát is építenek az egyik épület mellé.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a szívéhez legközelebb a sport és a gyermekek állnak. Kiemelte, hogy a gyermeklétszám sok településen csökken, azonban itt növekszik, ezért is van szükség az intézmény fejlesztésére. „A tokodaltárói gyerekek folyamatosan megújuló épületben lehetnek, és remélem, hogy az épülni-szépülni való kedv továbbra is megmarad” – tette hozzá a képviselő, majd elmondta azt is, hogy a TOP PLUSZ keretében további 50 millió forintot nyert az önkormányzat egészségmegőrzés fejlesztésére.

Romanek Etelka, a Komárom-Esztergom Vármegyei közgyűlés alelnöke örömét fejezte ki, hogy milyen szép környezetben található az intézmény, amire Brunszvik Teréz is büszke lenne. Mint ismert, a grófnő az első magyarországi óvodák megalapítója volt és kiemelt figyelmet szentelt az óvodapedagógia iránt. Ezért is fontos, hogy tovább vigyük az ő örökségét és kiemelt figyelmet fordítsunk az óvodák és bölcsődék fejlesztésére. „Örülök annak, hogy a TOP PLUSZ keretében hozzájárulhatunk ehhez a projekthez és azt kívánom, hogy sok örömben legyen részük a gyerekeknek a megújult intézményben”.

A köszöntők és a beszédek után a Halacska és Katica csoport zenés műsorát tekinthették meg a résztvevők, majd bejárták a felújításra kerülő helyiségeket.