Dorog

Az igazi Petőfit írta meg Cselenyák Imre

Június 7-én, szerdán könyvbemutatót tartottak a dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban, ahol Cselenyák Imre Eliramlik az élet… – Az igazi Petőfi című könyve volt terítéken. Az íróval Szabó-Berghauer Zoltán beszélgetett.

A beszélgetés elején a dorogi író felidézte, hogy a könyvtár ugyanezen helyiségében volt egy könyvbemutatója 1996-ban, amire úgy emlékszik, mintha tegnap lett volna. Az eltelt közel 30 év alatt pedig igen sok könyvét mutatták itt be, valamint a művelődési házban és országszerte egyaránt.

Szabó-Berghauer Zoltán a résztvevőknek röviden bemutatta az író munkásságát kiemelve, hogy Cselenyák Imre más oldalról is a dorogi irodalmi élet egyik aktív szereplője. Rámutatott a BORÍR rendezvénysorozat sikerességére, amely tavaly ősszel 13. alkalommal került megrendezésre. Cselenyák Imre elmondta, hogy a bor és az irodalom szorosan kötődnek egymáshoz, hiszen hazánkban mind a kettőből kiváló minőségűek vannak. Nem utolsó sorban pedig a régi magyar írók többsége szerette a bort. Rávilágított arra is, hogy ez a rendezvénysorozat több környékbeli amatőr írónak is teret adott az elmúlt másfél évtizedben.

A bevezető után rátértek a római számokkal ellátott 83 fejezetes könyv bemutatására, közben megemlítődött, hogy mindig más orgánum adja ki a könyveit. Az író elmondta, hogy ő lenne a legboldogabb, ha a könyveit egy kiadó vállalná, azonban Magyarországon – ellentétben a nyugati országokkal – minden egyes könyv kiadásáért meg kell küzdeni. Sok az író, és a kiadók lehetőségei is igen szűkösek.

Cselenyák Imre elmondta, hogy egy kötet 6-8 hónap alatt készül el, de egyes írókkal ellentétben ő egyszerre mindig csak egy köteten dolgozik. Megjegyezte azt is, hogy az utóbbi 10 év igen termékeny volt a számára és sok könyve született, melyek többnyire életrajzi regények voltak. Beszélt arról is, hogy az életrajzi regényeket mindig más stílusban írja. Például az Arany János kötetek elbeszélő múltban, József Attilát jelen időben, Petőfit megfigyelői szemszögből formázta meg.

Miért „Az igazi Petőfi” a könyv alcíme? Mitől másabb, mint a többi regény? – tette fel a kérdést a narrátor. Az író elmondta, hogy sok Petőfi könyv született eddig, amelyek többnyire a költő jó oldalát mutatták meg, amely immár kiigazításra szorul. Petőfi, mindamellett hogy érzékeny lelkű, kiváló alkotó volt, eléggé megosztó személyiség is. „Én igyekeztem a könyvemben leírni milyen volt valójában, a bosszantó, idegesítő tulajdonságaival együtt.” – jegyezte meg Cselenyák Imre, majd hozzátette, hogy Petőfi szinte mindenkivel összeveszett. Már fiatalon, nagyon sikeres lett, az összes könyve elkelt, járt-kelt az országban, ünneplettet magát. Igen fenn hordta az orrát, és átesett a beképzeltség mezsgyéjén. Petőfi pillanatok alatt szerelmes tudott lenni és aki tetszett neki annak még a csillagokat is le akarta hozni az égről, de valójában csak a szája volt nagy. „Például miután házasságot ígért Szendrei Júliát, hazafelé Debrecenben percek alatt beleszeretett egy színésznőbe, és azon nyomban feleségül akarta venni. Ha ez megtörtént volna, akkor most a Júliához írt versek nem lennének.” Egyébként sikeressége miatt Petőfire sokan irigykedtek, úgyhogy elhordták mindennek, s ahol lehetett, ártottak neki.

Cselenyák Imre a kutatásai során több érdekességre is felfigyelt, amit eddig nemigen taglaltak mások. A költő Szendrei Júliával való kapcsolata sem volt problémamentes, hiszen Júlia 18 éves volt, Petőfi pedig 24 amikor összeházasodtak. Következtetni lehet Júlia naplójából és Petőfi verseiből arra, hogy éretlenek voltak mind a ketten, főleg a szexuális területen, ezért szerelmük fizikailag sokáig nem teljesült be.

„Elhull a virág, eliramlik az élet…” – idézte Petőfit Cselenyák Imre, aki rátért arra is, hogy a költő verseiben nagyon sokat foglakozott a halállal. Mi is történt valójában a segesvári csatában? Illetve az azt megelőző napokban? Bem tábornok, amennyire lehetett óvta a harcmező veszélyeitől Petőfit, ő azonban több ütközetben is részt vett. „Valójában pszichológiai tényező miatt eshetett el Petőfi, hiszen halála előtt történt egy olyan komoly dolog, ami miatt lelkileg megtört és csak bolyongott kábultan a csatamezőn. De hogy miről is van szó pontosan? Kiderül, ha elolvassák a könyvemet” – zárta szavait az író.

Cselenyák Imre új könyvét többek között a libri.hu, a lira.hu és a kiadó oldalán vásárolhatják meg!