Esztergom

Több száz tulajdonost húzhatott csőbe az esztergomi ingatlanközvetítő cég

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség a fogyasztók jogainak védelme érdekében egy esztergomi székhelyű ingatlanközvetítéssel foglalkozó gazdasági társaság általános szerződési feltételeit vizsgálta meg. Az ügyészség a Tatabányai Törvényszékhez keresetlevelet nyújtott be a tisztességtelen feltételek érvénytelenségének megállapítása iránt.

Az ingatlanközvetítő cég az elmúlt két évben, valamint folyó év során több, mint háromszáz szerződést kötött az ügyészség álláspontja szerint tisztességtelen kikötéseket tartalmazó általános szerződési feltételek alapján.

A keresetlevélben az ügyészség annak megállapítását kérte, hogy tisztességtelenek, és így érvénytelenek azok a kikötések, amelyek az eladó számára meghatározzák, hogy a vevővel kötendő, és így csak rájuk tartozó szerződésben milyen birtokbabadási és fizetési feltételeket köteles alkalmazni. Tisztességtelen az általános szerződési feltételek azon kikötése is, amely előírja az ingatlanközvetítésre megbízást adó tulajdonosnak azt, hogy csak az ingatlanközvetítő részvételével tárgyalhat és egyeztethet a vevővel folytat.

Érvénytelenek azok a kikötések, amelyek díjfizetési kötelezettséget keletkeztetnek azon esetekben is, amikor az eladó a szerződéses ajánlatot alapos okkal utasítja vissza, továbbá tisztességtelen az ilyen esetekre kötbérfizetési kötelezettséget előírása is. Az ügyészség szerint az általános szerződési feltételek nemcsak tisztességtelenek, hanem túlzott mértékű kötbér fizetésére is kötelezik az ingatlanközvetítővel szerződő fogyasztókat.

Ugyanígy érvénytelenek azok a kikötések, amelyek előre, a fogyasztó külön hozzájárulása nélkül lehetővé teszik azt, hogy meghatározott esetekben az az egyébként bizalmi jellegű ingatlanközvetítői szerződésbe az eredeti ingatlanközvetítő helyett másik, a franchise-ba tartozó cég lépjen be.

Az ügyészség szerint jogszabályba ütköznek, egyben tisztességtelenek azok a kikötések, amelyek a szerződésből fakadó jogvita elbírálására a megbízó lakóhelyétől eltérő bíróság kizárólagos illetékességét rögzítik. Ugyancsak tisztességtelenek azok a kikötések, amelyek a fogyasztót átalány költségtérítés fizetésére kötelezik akkor is, ha az ingatlanközvetítő eredményes közvetítés hiányában nem lenne jogosult a sikerdíjra.

A keresetlevélben az ügyészség kérte a bíróságot, hogy kötelezze alperest az általános szerződési feltételek tisztességtelenségének megállapítása esetén közlemény közzétételére, mégpedig valamennyi ügyfélszolgálati irodájában, és egy vármegyei hírportálon is.

Az ügyészség által indítható közérdekű perek jogkövetkezménye az, hogy ha a bíróság osztja az ügyészi keresetben foglaltakat, akkor jogerős ítéletében megállapítja a támadott feltételek érvénytelenségét. Az ilyen, a közérdekű perben hozott ítélet hatálya a törvény erejénél fogva kihat minden, az ítéletben megállapított időponttól kezdve a vállalkozással szerződő természetes személyre, ha a szerződést még nem teljesítették. A törvény szerint az ítélettel érintett szerződéses rendelkezésekre jogosultságot alapítani és annak alapján a fogyasztótól teljesítését követelni nem lehet.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség