Hírek

Inkubátorház létesül Esztergomban

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében mintegy 534 millió forintból Inkubátorházat létesítenek Esztergomban. A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat koordinálásban megvalósuló beruházás célja, hogy a helyi, innovatív gazdasági szereplőknek működési teret biztosítson, valamint az esztergomi ipari parkba települt kezdő mikro-, kis- és középvállalkozások számára az első években megfelelő háttérinfrastruktúrát kínáljon.

A TOP – 1.1.2-16-KO1-2017-00003 azonosító számú „A helyi gazdaság fejlesztéséért – inkubátorház építése Esztergomban” című projekthez kapcsolódóan helyszínbejárást tartottak az ipari parkban épülő inkubátorház területén május 31-én.

A helyszínbejárás során Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere elmondta, hogy az inkubátorházat vállalkozói inkubátorként kívánják működtetni, amely közös szolgáltatásokat és általános üzleti, szakmai segítséget biztosít, ezzel pedig hozzájárul a vállalkozás fejlesztéséhez és az új munkahelyek teremtéséhez. Az épületben hat inkubációs szolgáltató lesz elérhető, ezen felül további hatféle infrastrukturális szolgáltatás is, mint például iroda bérlése, tárgyaló igénybevétele, adminisztratív szolgáltatás, szakmai rendezvények szervezése és lehetőségként a klaszter kapcsolatok kiépítése. „Az inkubátorház úgy gondolom, erősíti Magyarország első városának gazdasági, társadalmi pozícióit, és növeli a város népességmegtartó erejét is. Ezek együtt pedig a jövőnket jelenítik meg.” – jegyezte meg a polgármester.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte, hogy fontos számára a gazdaságfejlesztés. „Amikor a TOP elindult, akkor nagyon fontos tengelynek tartottuk a gazdaságfejlesztést, és összesen vármegyénkben 4 milliárd 446 millió forintot szántunk arra, hogy ezen a területen elköltsük. Ebből inkubátorház építésére, fejlesztésére 1 milliárd 643 millió forint jutott. Esztergomban, Tatán és Komáromban épül ilyen létesítmény.” – jegyezte meg Popovics György, majd hozzátette: nagyon lényeges az, hogy ne csak a nagy vállalatokkal, nagy vállalkozásokkal, nagy adófizetőkkel foglalkozzunk, hanem azokkal is, akik éppen akkor indítják a vállalkozásukat, vagy a kis vállalkozásukból akarnak szintet lépni, de nincsen lehetőségük saját erejükből megteremteni ennek az infrastrukturális hátterét. A közgyűlés elnöke megemlítette azt is, hogy Esztergom a TOP-ban nagyon jól pályázott, nagyon sok támogatást nyert el, és ez a beruházás az elnyert ötmilliárd forintnak több mint a tíz százaléka.