Dorog

Fociklubot vásárolna a dorogi önkormányzat

Június 1-jén szurkolói ankétot tartottak a dorogi művelődési házban, ahova mintegy százan látogattak el. A fórum a dorogi labdarúgás jelenéről és jövőjéről szólt.

Az eseményen először dr. Tittmann Jánost, Dorog polgármesterét kérték fel, hogy ismertesse az önkormányzat jelenlegi álláspontját. A polgármester elmondta, hogy a május 26-ai testületi ülésen szó volt a dorogi labdarúgás jelenlegi helyzetéről. Egyhangúan, határozatban fogadták el a képviselők, hogy megköszönik a labdarúgás működtetésében vállalt szerepét Mayer Lászlónak és tudomásul veszik, hogy a felnőtt labdarúgásban nem kíván szerepet vállalni. Kiemelte, hogy akkor azt szerették volna, hogy a Dorogi Futball Kft. adja át az NB III-ban való induláshoz a jogot a város sportegyesületének. Május 30-án egyeztettek is a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) ezügyben, de mint kiderült a város sportegyesületére nem ruházhatják ezt a jogot.

A polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat kész megvásárolni Mayer László 50%-os tulajdonrészét a Dorogi Futball Kft-ben, erről rendkívüli ülés keretében döntött Dorog Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 2-án. Dr. Tittmann János elmondta: dolgoznak azon, hogy az NB III-ban való induláshoz biztosítsák a szakmai hátteret, illetve, hogy külső közreműködőket és partnereket keressenek.

A polgármester rámutatott arra, hogy az önkormányzat a dorogi labdarúgás életében csak a harmadosztályt tudja támogatni, tehát, ha a jövőben esetleg szintet lépnének ismét a dorogiak, azt az önkormányzat már nem tudná fedezni. „A városnak nem kötelessége és nem is érdeke olyan nagy pénzzel beszállni a labdarúgásba, ami alkalmas lenne arra, hogy a Dorogi FC visszajusson újra az NB II-be” – jegyezte meg a városvezető.

Az ankét második részében Mayer László mondta el az álláspontját. Kiemelte, hogy 2007-ben kezdett foglalkozni az utánpótlással Dorogon, majd 2011-ben karolta fel a klubot. Megjegyezte, hogy az utóbbi 1-2 évben már látszott, hogy kezd elfogyni a levegő a Dorogi FC körül, viszont a különböző híresztelésekkel ellentétben ez nem azért volt, mert elfogyott volna a pénz. A dorogiak teljesítménye csökkent, meglátása szerint pedig a felújított dorogi stadion nem alkalmas az NB II-es játékra. „Labdarúgóink rendszeresen a Tokod-Üveggyárban létesített pályánkon edzettek, hogy elkerüljék a sérüléseket.” – tette hozzá Mayer László. Mindemellett fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy az NB II-ben nem tartja reálisnak, hogy a futballisták havi 1,5-2 millió forintot keressenek úgy, hogy teljesítmény igazán nincs mögöttük.

A dorogimedence.hu kérdésére Mayer László elmondta, hogy az NB II-es csapat éves költségvetése 380 millió forint körül mozgott, amelyhez az MLSZ 180 millió forinttal járult hozzá. Tapasztalatai szerint pedig egy stabil középcsapat éves költségvetése az NB III-ban 80-150 millió forintra tehető, amelyhez az MLSZ 30 millió forinttal járul hozzá. Tehát, hogy a klub gördülékenyen működhessen, a leendő fenntartónak – esetünkben az önkormányzatnak – ekkora összeget kellene kigazdálkodnia és elkülönítenie a költségvetésben.

Az ankét hátralévő részében további kérdéseket tettek fel Mayer Lászlónak, de Sitku Illés is kivette szerepét a válaszadásokban.