• Kezdőlap
  • Hírek

    Eltűnt Fenesi-Simon Tamara Léna

    2025-05-21

    Fókuszban a kétkerekűek

    2025-05-21

    Hibaelhárítás miatt szünetelni fog a távhőszolgáltatás Esztergom több pontján

    2025-05-21

    Elek Gábor: Egész Esztergom népünnepélyre készül

    2025-05-21

    Minden lépés számít: május 28-án Komárom-Esztergom vármegyében is elstartol a Botra fel! kampány

    2025-05-21
  • Települések hírei
    • Dorog
    • Esztergom
    • Esztergom-kertváros
    • Tát
    • Nyergesújfalu
    • Tokod
    • Tokodaltáró
    • Csolnok
    • Leányvár
    • Kesztölc
    • Piliscsév
  • Heti Novella
  • Mesélő tájak és formák
  • Közérdekű
Facebook Twitter Instagram
csütörtök, május 22
  • Impresszum
  • Médiaajánló
  • Adatvédelmi tájékoztató
Facebook YouTube
Dorogi-medence Regionális Hírportál
  • Kezdőlap
  • Hírek

    Eltűnt Fenesi-Simon Tamara Léna

    2025-05-21

    Fókuszban a kétkerekűek

    2025-05-21

    Hibaelhárítás miatt szünetelni fog a távhőszolgáltatás Esztergom több pontján

    2025-05-21

    Elek Gábor: Egész Esztergom népünnepélyre készül

    2025-05-21

    Minden lépés számít: május 28-án Komárom-Esztergom vármegyében is elstartol a Botra fel! kampány

    2025-05-21
  • Települések hírei
    • Dorog
    • Esztergom
    • Esztergom-kertváros
    • Tát
    • Nyergesújfalu
    • Tokod
    • Tokodaltáró
    • Csolnok
    • Leányvár
    • Kesztölc
    • Piliscsév
  • Heti Novella
  • Mesélő tájak és formák
  • Közérdekű
Dorogi-medence Regionális Hírportál
Ön itt van:Kezdőlap » Példátlan módon termesztenek csipkebogyót hazánkban, méghozzá Leányváron!
Hírek

Példátlan módon termesztenek csipkebogyót hazánkban, méghozzá Leányváron!

dorogimedence.huÁltala: dorogimedence.hu2023-05-24Nincs hozzászólás3 perc olvasás
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
Megosztás
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest E-mail

A Pilis, a Gerecse, valamint a Budai-hegység által közrezárt Dorogi-medencében található Leányvár ad otthont egy különleges hazai mezőgazdasági vállalkozásnak. A Herbafarm Kft. ugyanis nem mindennapi módon, csipkebogyót termeszt bio formában, közel 150 hektáros területen.

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa cannina) gyógyhatású áltermése, amelynek kialakításában a termőn kívül más virágrészek is részt vesznek. A növény szárainak végén, általában az ősz elején vagy közepén, a virágzást követően, a rózsaszirmok lehullása után alakul ki. Ez a rózsa egyik kevésbé ismert része, a növény gyümölcse. Jellemzően narancssárga vagy vörös, olykor pedig lila vagy épp fekete színben tündököl. Népies megnevezései között megtalálható a csipke, csitkenye, hecsedli és hecserli, valamint a bicske is. A különleges termés ehető, ráadásul nemcsak az emberek, de a madarak és a különféle állatok is rendszerint szeretik.

Kitűnő C-vitamin-forrás

A növény esetében egyaránt ehető a rózsaszirom, valamint a csipkebogyó is. Az almával azonos növénytani családba tartoznak a rózsák, termésük is nagyban hasonló, még ha első látszatra ezt nem is feltételeznénk. A csipkebogyó igazi vitaminbomba, a hagyományos és a népi orvoslásban is jelentős múlttal rendelkezik, hiszen A-, B1- és B2-, valamint K-vitaminban is gazdag. Mindezek mellett azonban elsősorban magas C-vitamin tartalmáról ismert, mely erősíti az oxidációs folyamatok szabályozását, szilárdítja a kötőszövetet, támogatja a vérerek falát, illetve fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben.

Kevesen termesztik, ökológiai gazdálkodásban pedig annál is ritkább

A feldolgozásra kerülő csipkebogyó hagyományosan a gyűjtésből származik, kevesen foglalkoznak kifejezetten ennek termesztésével. Bio formában pedig még annál is ritkábban, főleg 150 hektáron.

„Vállalkozásunkat több mint 10 éves múlttal rendelkezik. Csipkebogyót termesztünk, az ipar különböző szereplői számára, ráadásul bio formában” – mondta dr. Rybaltovszki Péter, a Herbafarm Kft. ügyvezetője.

Egyszerű megfogalmazásban az agrár és élelmiszertermelő tevékenységek leginkább környezetbarát változatára szokták a bio-, organikus vagy más néven ökológiai gazdálkodás kifejezéseket használni. Segítségével értékesebb beltartalmú csipkebogyót, valamint abból készült élelmiszereket állíthatnak elő.

„Anékül, hogy jelentősen megterhelnénk a talajt és a vizeket, valamint mindent összevetve a természeti környezetet, a bio gazdálkodásnak köszönhetően fenntarthatóbb módon vagyunk képesek ellátni a piaci szükségleteket hosszú távon” – tette hozzá dr. Rybaltovszki Péter.

Kihívások a csipkebogyó termesztése során

Az előző évi aszály az agrárium szereplőit ritka kihívások elé állította. Azok, akik organikus módon termesztettek, azok számára pedig még kevesebb eszköz állt rendelkezésre a károk enyhítésére. „A tavalyi nyár végén Európa közel kétharmadát fenyegette olyan mértékben aszály, amelyre előtte több mint 500 éve nem volt példa. A különleges vállalkozásnak a helyzetre különleges megoldást javasoltunk. Egy olyan terméket, melynek használatával az organikus termesztés továbbra is fenntartható” – mondta dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója, aki hozzátette, hogy ennek megfelelően nem nitrogéntartalmú vegyszerek, hanem növénykondicionálók használatáról beszélhetünk.

Ahogy az embereknek, úgy a növényeknek is jól jön időnként, ha a stressztűrőképességükhöz valamilyen formában hozzá tudunk járulni. Igaz, hogy esetükben a stresszhelyzetek más szituációkból állnak. Ilyen lehet a jégeső, a túl sok csapadék, vagy éppen az aszályos időszak is.

„A növényeknek sajnos ezekben a stresszhatásokban nem egyszer van részük. A tavalyi aszályt például a szaktanácsadásnak köszönhetően egy természetes norvég alga kivonatot tartalmazó oldattal sikerült jól átvészelnünk” – emelte ki a Herbafarm Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, hogy idén már nem lesz kérdés, hogyan védekezzenek. Az ilyen jellegű készítmények nagyban segíthetik a fentarthatóbb gazdálkodást, mégis fokozzák a növények stressztűrő-képességét. Ráadásul jelentősen növelhetik a gyökérrendszerek fejlődését, serkentik a sejtosztódást és a sejtmegnyúlást, valamint felkészítik a növényeket a téli időszak átvészelésére is.

Fotók, forrás: Vitafer Hungária Kft.

Share this:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
  • Click to print (Opens in new window) Print

Kapcsolódó bejegyzések

csipkebogyó featured helyi termelő leányvár
Megosztás. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr E-mail
Előző cikkGyereknap a BetonSped-ben!
Következő cikk A látványok marketingstratégiákat alakítanak ki
dorogimedence.hu

Kapcsolódó bejegyzések

Eltűnt Fenesi-Simon Tamara Léna

2025-05-21

Fókuszban a kétkerekűek

2025-05-21

Hibaelhárítás miatt szünetelni fog a távhőszolgáltatás Esztergom több pontján

2025-05-21

A hozzászólások le vannak zárva.

Tagscherer Kft.
Plazma Állomás Esztergom
Richter Gedeon Nyrt.
Styevola és Fia Kft.
Copyright © 2025. Designed by ThemeSphere.
  • Dorogi-medencéről
  • Kezdőlap
  • Impresszum
  • Médiaajánló
  • Adatvédelmi tájékoztató

Írja be a keresendő szót és nyomja meg az Enter billentyűt. Mégsem: Esc.

Kedves Felhasználó! Tájékoztatjuk, hogy a hírportál felhasználói élményének fokozása érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával Ön a tájékoztatásunkat, illetve az adatvédelmi tájékoztatónkat tudomásul veszi.Elfogadom Elutasítom Bővebben
Adatvédelmi tájékoztató

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
 

Loading Comments...