Esztergom

Nyílt napot tartott a Kánya Repülő Klub

Május 21-én, vasárnap második alkalommal szervezett nyílt napot a Kánya Repülő Klub az esztergomi Id. Rubik Ernő Repülőtéren.

A sportegyesület tagságának 90%-a repülés modellező szakágát képviseli. Ennélfogva a nyílt nap témája maga a repülőmodellezés volt. A látogatók a napsütéses, meleg nap folyamán – a szélsebesség pillanatnyi állapotától függően – statikus (földi) és dinamikus (légi) bemutatókban gyönyörködhettek.

A modellezés gumiköteles felhúzással rendelkező egységétől, egészen a gázturbinás (sugárhajtású) meghajtással rendelkező modellig széles tárházzal vonult ki a klub tagsága. Ez előbbi repülőgépet, amely egy több, mint negyven éves modell Gál István és Gulyás Gyula juttatta légi útra, az utóbbit, amely egy teljesen kompozit, XXI. századi technika Szalánczay Péter emelte a levegőbe.

Mezei Ákos több alkalommal horizontra helyezte biplánját és azzal mutatott be szemet gyönyörködtető műrepülést. Hegedűs József az általa tervezett és elkészített „hormonzavaros szúnyogokkal” (quadcopter) illusztrálta 14-18 g terheléses gyorsulásokat. Ezt követően pedig egy alaszkai postagép élethű másával bravúros műrepülést követően egykerekes landolásokkal vívta ki a nézők tapsát.

Süttő Péter a nyílt napra elkészült Yak 55 típusú élethű 1:28 arányú műrepülővel mutatta be az IMAC Hungary Cup műrepülő verseny műsorainak részleteit. Molnár Vlado felvidéki tagtársuk a II. világháborúban rendszeresített Zero vadászrepülőjével idézte meg a múltat és az egykori légiharcok világát.

Süttő Péter alelnök meghívására a Pöstyénben délelőtti órákban még bemutatót tartó Imreh Lajos látogatott el hozzájuk MI-2 típusú helikopterével. A repülős berkekben Lujó becenévre hallgató pilóta látványos pillangókkal tartott egy rövid bemutatót a HeliForce gépével, amiért nem győznek elég hálásak lenni neki és navigátorának, Horváth Győzőnek!

Fontos kiemelni az Esztergomi Aero Club pilótáit, akik a nyílt nap során lehetőséget teremtettek az érdeklődőink számára a vitorlázó és a motoros sportrepülés megismerésére.

Egy modellezőnek nagy és kellően bonyolult feladat a gépek szakszerű elkészítése, látványos irányítása. Fegyelmet, figyelmet, precizitást, finommechanikai, elektronikai készségeket, aerodinamikai és matematikai tudást igényel egy repülőmodell elkészítése és akkor még nem beszéltünk az irányítás elsajátításáról. Talán ezért nemes feladat ennek a tudásbázisnak az átadása.

Vasárnap erre is lehetőség adódott. Egy sérült modellel Verőcéről érkezett egy érdeklődő fiatalember, családjának gyűrűjében. „Bízunk abban, hogy a jószívvel adott tanácsok táptalajt kapnak Botond lelkében és új tagunkként üdvözölhetjük őt a klubban! Bíztatjuk arra, hogy jöjjön közénk, kezdje el ezt a gyönyörű sportot!” – tette hozzá Süttő Péter.