Esztergom

Megtartotta új bemutatójának olvasópróbáját az esztergomi Babits Mihály Színház

A Tündérország című előadás alapja Petőfi Sándor klasszikusa, a János vitéz. A nyílt próbán Rózsa Attila huszár őrmester tartott előadást az 1848-49-es huszárok viseletéről, melyet az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola hatodik osztályos tanulói tekinthettek meg.

„Kukorica János ráckevei lakos volt” – árulta el Rózsa Attila, akitől azt is megtudtuk, hogy a Petőfit is megihlető legendás alak nemcsak, hogy létezett, de magas rangban szolgáló huszár tiszt volt, aki a francia fogságból kiszabadított VII. Prius pápát kísérte haza, Rómába. Rózsa előadásában megelevenedett a magyar huszárság története, ismertetőt kaptunk a harcmodorról, az egyenruha rejtett üzeneteiről, és arról hogyan szolgát védelemként a díszítés a különböző ruhadarabokon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaj Ádám, rendező – aki a készülő előadás dramaturgja is – ismertette koncepcióját: a színen a nemzeti hős, a költő, Petőfi Sándor éppen 13 éves fiát, Zoltánt (Rákosi Sámuel) látjuk második házasságának szörnyű terhe alatt szenvedő anyja, Szedrey Júlia (Kovács Annamária) társaságában, akik a dajka (Maronka Csilla) közreműködésével, egyfajta terápia gyanánt elevenítik fel és adják elő az elbeszélő költeményt. Az összes karaktert a három színész kelti majd életre, ebben lesz segítségükre az Orth Dániel által tervezett kreatív látvány és kelléktár, valamint a Kovács Klaudia tervezte korhű, praktikus jelmezek. A zeneszerző Ágoston Máté lesz, a kardvívás-jelenetekért Széplaky Géza felel.

Az előadást 2023. június 23-án mutatják be a Művelődés Házában. Jegyek már kaphatók az alábbi linken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotók: Gál András 

Megosztás