Dorog

100 éve nyerte legelső bajnoki címét a Dorogi AC labdarúgó csapata

Kerek egy évszázada szerezte történetének első bajnoki címét a Dorog labdarúgó csapata, mégpedig imponáló fölénnyel. A dorogi focisták nemcsak veretlenül lettek bajnokok az 1922-1923-as bajnoki évadban, de egyetlen döntetlent leszámítva, minden meccsüket megnyerték.

Nem váratott soká magára a dorogiak első ragyogó sikere a magyar labdarúgás történetében, ugyanis a csapat fennállásása során a negyedik bajnoki évében bajnokságot nyert. Az I. világháború eseményei miatt csak 1919-ben tudott elindulni az MLSZ általi szervezett bajnokságban. Már az első három évadban is reményteljes volt a dorogiak szereplése, az 1922–1923-as idényben pedig lehengerlő magabiztossággal hódították el a bajnoki címet.

A DAC labdarúgói a Középmagyarországi Kerület Váci Alosztályának II. osztályában közdöttek, amely  harmadosztályt jelentett. Éppen ez a kerület számított az egyik legerősebb és legnépszerűbb régiónak. Egyrészt számszerint is itt volt a legtöbb csapat, amelyek meglehetősen jó erőket képviseltek. Több olyan egyesület is ide kívánta nevezését leadni, amely eredetileg másik körzethez tartozott, mégpedig arra hivatkozva, hogy ez a legszínvonalasabb mezőny, ahol a megmérettetésen felül a további fejlődés lehetősége is kifejezőbb. A nevezett évad során a dorogiak csoportellenfelei többek között az Érd, a Dunaharaszti, a Budakalász, a Cinkota, a Pilisvörösvár, a Vác, az Alag és két nagytétényi gárda is volt. Utóbbiak közül a máig is aktív és létező Nagytétényi SE és az 1945-ben megszűnt Nagytétényi Iparos SE volt érintve. Tétény akkoriban még önálló település volt, 1950 óta lett Budapesthez csatolva, mint a főváros dél-budai kerülete. Ugyancsak önálló volt a dorogiak legnagyobb vetélytársa, az Alag is, amely szintén 1950-ben lett Dunakeszivel összevonva.

A dorogi bajnokcsapat balról: Szloboda, Varga, Sárai, Bán, Horváth, Kálos, Kovács, Frayt, Bárdos, Kertész, Kartenacker.

A mieink nagyszerűen és megállíthatatlanul meneteltek az egész évad során és csak az említett nagy rivális Alag tudott egy döntetlent kicsikarni a dorogiakkal szemben, mégpedig egy igen változatos és gólgazdag meccs során, amely 4 : 4 arányú pontosztozkodással zárult. Külön érdekesség, hogy Holló Kornél szerezte valamennyi dorogi gólt, amellyel egyben a klub történetében az első mesternégyes szerzője lett. Csapatunk az összes többi fordulóban győzedelmeskedett 34 : 12-es gólaránnyal zárva. Érdemes kiemelni a Budakalász elleni 7 : 0 arányban megnyert találkozót, ahol csapatunk igencsak sziporkázott. A bajnoki címmel egyben a másodosztályba jutott fel a gárda és innentől kezdve továbbra is meredeken ívelt felfele a dorogiak csillaga.

A legelső bajnokcsapatunk legénysége: Bán, Bárdos, Frayt, Holló, Horváth, Kartenacker, Kálos, Kertész, Kovács, Klotz, Sárai, Szilas, Szloboda, Tonnhauser, Varga. Edző: Nagy Sándor.

További érdekesség, hogy a labdarúgóink közül a kapus Kertész Lajos és a gólerős Holló Kornél az atlétika csapatunkban is versenyeztek, nem is akármilyen eredménnyel. Kertész különösen dobóatlétaként volt rendkívül sikeres, Holló pedig ragyogó futó volt.

Szabó Gyula

Megosztás