Dorog

Örök Mérlegen: Dorogi FC – FC Ajka

Az évad utolsó hazai bajnokijára kerül sor, amely egyben a már biztos kieső dorogiak utolsó NB II-es fellépése is lesz hazai környezetben. A találkozóra május 14-én, vasárnap 17 órai kezdettel a Buzánszky Jenő stadionban kerül sor, a belépés díjtalan.

A dorogi csapat a legutóbbi fordulóban ugyan 3 : 1 arányú győzelmet aratott a Tiszakécske vendégeként, azonban ez a siker meglehetősen későn és mindhiába született, hiszen a forduló többi eredményének alakulásával a piros-fekete legénység immár biztos kieső, mert a hátralévő két fordulóra behozhatatlan a hátránya. Ezen felül pedig minden valószínűség szerint sereghajtóként fejezi be az idei évadot. A feljutás kérdése is lezárult, ugyanis a Diósgyőr biztos bajnokként, míg az MTK ezüstérmesként az új idényt már az NB I-ben kezdheti. A bajnoki bronz, a második kiesőhely kérdése még nyitott, minthogy a három osztályozós helyé is. A bakonyi ellenfelünk viszont az évad egyik üde színfoltja és menetel a teljes szezon során, mégha történetesen éppen a legutóbbi fordulóban hazai pályán botlottak az életéért küzdő Szentlőrinc ellen, amely nem várt, 2 : 0 arányban megnyerte a találkozót. A két csapat  legutóbb tavaly november 27-én Ajkán csapott össze, ahol a hajrá perceiben sikerült a vendéglátóknak a győztes gólt begyötörniük a dorogi kapuba, ezzel kicsikarva az 1–0-ás győzelmüket.

Ez lesz a két csapat 17. egymás elleni tétmérkőzése

 

Az eddigi 16 meccsen 5 dorogi győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség15 : 16-os gólaránnyal született.

Hazai mérleg: 8 meccsből 3 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség; 5 : 5-ös gólaránnyal.

Csak a vendégek számára van tétje a hétvégi találkozónak, hiszen a zöld-fehér alakulat versenyben van a dobogós helyezésért, így a három pontért jönnek Dorogra. Erre minden esélyük meg van és nemcsak a két csapat közötti jelenlegi különbség miatt. Az elmúlt 4 évad során két döntetlent leszámítva, rendre az Ajka nyerte az egymás elleni meccseket úgy, hogy a mieink egyetlen egy gólt sem tudtak ezeken szerezni. Biztos és könnyed vendég sikerre lehet számítani, ahol a Veszprém vármegyeiek még gólarányt is javíthatnak.

Tavaly ilyenkor még így örültek a mieink az NB II-es tagságuk meghosszabbításának – 2022. május 15.

Utoljára lesz NB II-es bajnoki színhelye a Buzánszky stadion, amely minden bizonnyal hosszú ideig nem adhat otthont másodosztályú labdarúgó mérkőzésnek. A csapat kiesésének egyik fő oka, hogy a hazai pálya inkább zavarta, mintsem segítette a dorogiakat. A felújítási átadását követően mindössze hét csapatot tudtak itt legyőzni, köztük a Pécset kétszer, így ezen a nyolc meccsen felül minden vizitáló ponttal, pontokkal távozott. Tény, hogy a felújítás is tragikomikus, hiszen éppen a legfontosabb elemei közül – amely miatt magának a felújításnak meg kellett kötelező módon történnie -, a pályafűtés és világítás egyetlen egyszer sem lett üzembe helyezve mérkőzés miatt. Több, mint másfél év után sem volt és most már nem is lesz soha villanyfényes mérkőzés Dorogon. Olyan érzése van az embernek, mintha valamiféle átok ülne az ország legrégebbi sportlétesítményén, amelyhez kölön adalék, hogy a korrupciós botrányairól elhíresült és ebből kifolyólag bírósági eljárás alatt álló volt országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Völner Pál avatta a stadiont. Ez pedig minden tekintetben méltatlan mind a létesítményhez, mind Buzánszky Jenő nevéhez és emlékéhez, valamint a Dorogi FC egyesületéhez egyaránt.

Így kezdődött hét éve: 2016. július 31. – 14 év után az első NB II-es bajnoki mérkőzés Dorogon

Persze azért nem Völner okolható, hogy a dorogi labdarúgók kóros góliszonyban szenvednek. A példátlanul siralmas helyzetkihasználásuk miatt kell első sorban kiesniük. Csak egy kicsit hatékonyabb gólérzékenységgel bőven bent lehetett volna maradni. Mindössze 10 dorogi gól született a tavasz során, ebből hazai pályán csak négy(!), azaz 4 gól, abból is az egyik 11-esből. Ezek után nem csoda, hogy hét év után búcsúzik a második vonaltól. Szeretett stadionunk 2016. július 31. és 2023. május 14. közötti időszakban megrendezett 128 hazai bajnoki mérkőzés során – a felújítás időszakára esett 10 hazai meccset leszámítva – 118 alkalommal volt NB II-es forduló helyszíne. Abban biztosak lehetünk, hogy belátható időn belül nem lesz Dorogon másodosztályú bajnoki rendezve.

Szabó Gyula

Megosztás