Hírek

Amikor a férfiak lelki problémái testi tüneteket okoznak

Egyre több szakember elemzi a nők libidóhiányának okait, anélkül hogy pontosítaná, hogy ez a probléma férfiaknál is gyakran előfordul. Pedig minél több szó esik róla, annál többen mernek segítséget kérni a probléma leküzdésében.

Az alacsony szexuális vággyal rendelkező férfiak általában nem beszélnek róla, főleg mert szégyenlik. Élettársuk is kerüli ezt a témát a körülöttük lévőkkel, nehogy tapasztalatlannak, vagy partnerük számára nem vonzónak minősítsék őket, abból a mítoszból kiindulva, miszerint egy férfi mindig is kapható a szexre. Pedig igenis tenni kell ellene, a Férfipatika oldal például diszkrét megoldást kínál azok számára, akik szeretnének javítani szexuális életükön.

A szakemberek azt állítják, hogy ha egy párkapcsolatban eltérés mutatkozik a szexuális kapcsolat gyakorisága és az egyik partner vágya között, az esetek 40%-ában a férfiak libidójának hiányában van a hiba.

De mi is valójában a libidó?

Az alacsony libidó fogalma szubjektív, és legtöbbször olyan emberek határozzák meg, akik nem szembesültek ezzel a problémával. A legtöbb esetben a szóban forgó személy rájön, hogy csekély szexuális vágya van, vagy annak teljes hiánya.

Fontos megjegyezni azt a tényt, hogy a szexuális kapcsolatoknak nincs „heti normája”, amelyet egy párnak teljesítenie kell ahhoz, hogy normális szexuális életük legyen. Gyakoriságuk közvetlenül összefügg a partnerek szexuális kompatibilitásával.

A férfilibidó csökkenésének legfőbb okai

L.C. Wiston, a páros pszichoterápiára szakosodott szexológus és pszichoterapeuta aggodalommal tölti el a férfiak körében tapasztalható alacsony libidó kutatását, blogot is indított: „10 ok, amiért a férfiakat nem érdekli a szex.” A blog népszerűsége bebizonyította, hogy ez a probléma igen gyakori a férfiak körében, aminek oka lehet:

Fáradtság és stressz

Bár egyesek szkeptikusak ezzel kapcsolatosan a munkahelyi felgyülemlett fáradtság, hazatérve egy hosszú munkanap után képes háttérbe szorítani a szexuális vágyat.

Szexuális teljesítménybe vetett bizalom hiánya

Egyes férfiak hajlamosak partnerük korábbi kapcsolataira hivatkozni, és bizonyos helyzetekben kisebbrendűségi komplexust alakítanak ki.

Antidepresszáns gyógyszerek, magas vérnyomás kezelése

A férfiak libidóhiányának oka lehet az antidepresszánsokon alapuló gyógyszeres kezelés, vagy a magas vérnyomás kezelésére ajánlott gyógyszerek. Köztudott, hogy ezek szedése mellékhatásként jelentősen csökkentheti a libidót.

Veszekedések és állandó félreértések

Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy rájöjjünk azokban a kapcsolatokban, ahol gyakori a feszültség, lehetetlen intim kapcsolatot kialakítani. Hiszen ki tud magabiztosan szeretkezni egy olyan személlyel, akire nagyon haragszik?

Megosztás