Hírek

Elítélték a rablópárost

Fejenként négy év fegyházbüntetést kaptak azok a férfiak, akik egy dorogi üzletből alkoholt loptak, motorkerékpárt tulajdonítottak el, egy embert kiraboltak, valamint az utcán rongáltak.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak 2022. április 3-án Dorogon, az utcán együtt tartózkodtak, majd egyikük egy üzletből szeszesitalt, élelmiszert és energiaitalt tulajdonított el. A vádlottak a szeszesitalból fogyasztottak, majd a gyalogos vasúti átjáróban összetalálkoztak a mentálisan sérült sértettel. A két férfi emelt hangon cigarettát kért a sértettől, majd egyikük pénzt követelt tőle. A sértett közölte, hogy nem tud adni, mire a másik vádlott megpróbálta levenni a sértett sapkáját, aki ezt nem hagyta. Ezután a két férfi közös erővel próbálta meg kitépni a sértett kezéből a sapkát, az egyik férfi megragadta a sértett nyakát és ököllel arcon ütötte. Ennek hatására a sértett a sapkát elengedte, mellyel a vádlottak a helyszínről elszaladtak, majd azt az utcán eldobták.

Ezt megelőzően 2022. március 28-án az I. rendű vádlott egy korábbi nézeteltérés miatt, a tokodaltárói utcában parkoló személygépkocsi első szélvédőjét téglával betörte, mellyel 66.294 forint kárt okozott.

Másnap a két férfi Esztergomban, egy lezárt gépkocsit tört fel és abból értékeket vitt el. Ezután egy motorkerékpárt tulajdonítottak el egy tárolóból, mellyel Dorogra mentek. A motorkerékpárt az I. rendű vádlott ittas állapotban vezette.

A vádlottak ezenkívül több vagyon elleni bűncselekményt is elkövettek.

Rablás bűntette és más bűncselekmények miatt az Esztergomi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján az Esztergomi Járásbíróság, a 2023. május 10. napján tartott előkészítő ülésen, a letartóztatásban lévő vádlottakat – halmazati büntetésül – 4 év fegyházbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra, 8.365 forint vagyonelkobzásra, az elsőrendű vádlottat ezenkívül 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte a sértetteknek okozott kár megfizetésére is. Az ítélet kihirdetését követően az ügyész 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, míg a vádlottak és a védők enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

Borítókép: police.hu (az elrabolt sapka)
Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék