Dorog

Dorogon és Kesztölcön cserélgették és árusították a drogot

Elítélték azokat a vádlottakat, akik Dorogon és Kesztölcön cserélgették, valamint árusították a kábítószert.

A megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott 2020. második felében Kesztölcön több személynek baráti szívességből adott át, valamint több személynek rendszeresen pénzért értékesített kábítószernek minősülő marihuánát és amfetamin tartalmú extasyt, illetve speed-et. Az I. rendű vádlottnak a kábítószer értékesítéséből anyagi haszna nem származott, a forgalomba hozott kábítószerből fogyasztott is.

Az I. rendű vádlott 2020. augusztusában Dorogon egy áruház parkolójában két alkalommal adott 1-1 gramm speed-et a II. rendű vádlottnak, aki 1-1 gramm marihuánát adott cserébe, majd további két alkalommal, alkalmanként 1-1 gramm marihuánát értékesített az I. rendű vádlottnak. A II. rendű vádlott a kábítószer átadásán túl fogyasztott is marihuánát.

Az I. rendű vádlott 2020. utolsó két hónapjában Kesztölcön, legkevesebb két alkalommal, alkalmanként 2 gramm speedet értékesített a III. rendű vádlottnak. A III. rendű vádlott 2021. május 19. napját megelőzően marihuánát fogyasztott.

Az elkövetők az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismerték. A kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján az Esztergomi Járásbíróság az I. rendű vádlottat, mint visszaesőt 3 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat 1 év 6 hónap – 3 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre, a III. rendű vádlottat 400.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság az I. rendű vádlott esetében 32.000 forint, a II. rendű vádlott esetében 5.000 forint összegű vagyonelkobzásról is döntött. Az ítéletet a II. rendű és a III. rendű vádlott, valamint az ügyész tudomásul vette, így az ítélet az ő vonatkozásukban jogerős. Az I. rendű vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék