Hírek

Zöld Séta Esztergomban

Május 5-én, pénteken a „Zöld Séta Esztergomban – Esztergom belvárosának integrált és fenntartható megújítása” című projekt kapcsán rendeztek záró sajtótájékoztatót az esztergomi Kapcsolatok Házában.

A sajtótájékoztatón bemutatták, hogyan segítette a belváros megújulását a vármegyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert mintegy 580 millió Ft-os európai uniós támogatás, melyet az esztergomi önkormányzat mintegy 180 millió forinttal egészített ki.

Berek Eleonóra, Esztergom Megyei Jogú Város Városfejlesztési Osztályának vezetője elmondta, hogy a TOP-2.1.2-15KO-2016-00003 számú beruházás érintette a Kapcsolatok Házát, a Kis-Duna partján található fasorokat, a Bajnok és Könyök utcai közösségi teret, valamint a Prímás-szigeten kialakított zöld parkolót.

A Kapcsolatok Házával egy új közösségi színtér került kialakításra a műemléképület építészeti és energetikai felújításával. A projekt során megtörtént az épület udvarának felújítása, közösségi terek kerültek kialakításra, a városban működő civil szervezetek, kulturális és művészeti események számára. A létesítmény gazdagodott egy multifunkcionális teremmel. Szabadtéri színpad és kertmozi eseményekre alkalmas vetítő felület került kialakításra. A Kis-Duna-parti fasorok megújítása projektelem keretében megvalósult a növényfelület kezelése, ápolása, megújítása. A Bajnok-Könyök utcai közösségi tér projektelem megvalósításával, új, minőségi közösségi térrel gazdagodott a környék. Egy komplex mini pihenőparkot hoztak létre a Szent Tamás-hegyen. A Prímás-szigeten egy új, zöld közösségi parkolót építettek, hiszen ez a terület a városi idegenforgalom kitüntetett pontja. A projekt keretében 112 darab autó, három darab autóbusz, két darab mozgáskorlátozott parkoló, hat darab elektromos töltőállomás és egy közösségi illemhely lett kialakítva, napelemes térvilágítással együtt. Mindez pedig térítésmentesen mehető igénybe. A beruházással növelték a város zöldfelületeit, fákat telepítettek, közösségi helyeket, találkapontokat hoztak létre annak érdekében, hogy a város lakói és az idelátogatók még inkább otthon érezhessék magukat.

A projektzárón Popovics György, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat elnöke gratulált a megvalósításhoz, melynek eredeti 550 millió forintjához sikerült még 30 millió többlettámogatást is biztosítani. A vetített képek láttán elmondta, hogy ezen a fasoron 12 éven keresztül járt iskolába. Ezért is öröm az, hogy a vármegye is hozzá tudott rakni Esztergom értékeinek megőrzéséhez. Külön kiemelte az új zöld parkolót, amire már nagy szükség volt, sőt ezt a parkolót mindenki térítésmentesen használhatja. Popovics György megjegyezte azt is, hogy 2014-20 között a TOP-ban Esztergomba 5 milliárdot meghaladó fejlesztési forrás érkezett, az új ciklus a TOP Plusz révén 6,5 milliárd Ft-os forráskerettel indul.