Dorog

60 éve történt: Miners’ Gala győzelem Skóciában a Dorogi Bányász labdarúgóival

A dorogi labdarúgók a Bányász-válogatott képviseletében 1963. május 1. és 8. között a Skóciában megrendezésre kerülő neves eseményen vettek részt. A Buzánszky Jenő által vezetett csapat mindhárom találkozóját megnyerve lett a viadal győztese.

Még 1962 év elején érkezett a skót fél részéről a legelső megkeresés, amelynek során a Skót Bányászszakszervezet és a skót Szövetség Buzánszky Jenővel vette fel a kapcsolatot a következő évben tervezett Miners’ Gala, azaz a Bányász Gála égisze alatt kiírt nemzetközi labdarúgó-tornát illetően, amelyre a dorogiakat kívánták meghívni. A megállapodás értelmében végül a dorogiakra épülő Bányász válogatott utazhatott a megmérettetésre. Az igen eredményesen szereplő szép emlékű Bányász válogatott az 1940-es és 1960-as évek során képviselte hazánkat különféle nemzetközi megmérettetéseken, amelynek kerete elsősorban a Dorog csapatára támaszkodott, kiegészülve salgótarjáni és tatabányai játékosokkal, a hatvanas évek elejétől pedig Komlóról is hívtak meg labdarúgót. A bányász csapat a mérkőzésein a dorogi csapat mezében szerepelt.

A jelentős és tradicionális Miners’ Gala ünnepi forgata Skóciában (forrás: The Northen Echo)

A Skóciába nevezett csapat összeállításánál figyelembe kellett venni a dorogiak meglehetősen zsúfolt versenynaptárát is. Éppen a skót vendégszereplés idejére esett a Svédország–Magyarország válogatott mérkőzés, ahol Baróti Lajos szövetségi kapitány ragaszkodott a nemzeti csapat dorogi tagjaihoz, így Ilku István és Monostori Tivadar a brit-szigetek helyett Skandináviába utazott és mindketten pályára léptek a május 5-én lejátszott barátságos találkozón. A kapuban Szentmihályi Antal kezdett a 2–1-es verséggel végződött meccsen és a félidőben svéd vezetésnél Ilku váltotta a második játékrészben. Egy nappal korábban a svédek elleni olimpiai-selejtezőn Budapesten viszont a magyar csapat győzött 4 : 0 arányban.

Képeslap a skót fővárosból

Buzánszky mester helyzetét tovább nehezítette, hogy a Dorognak éppen a svédek elleni válogatott összecsapás napján, lekötött nemzetközi mérkőzése volt a kiváló román csapat, az Universitatea Cluj – akkori nevén Stiinta Cluj – ellen. A román kupagyőztes és háromszoros kupadöntös, első osztályú bajnoki ezüstérmes kolozsvári gárdával szemben gondoskodni kellett olyan csapatról, amely méltó módon tudja felvenni a küzdelmet vendégei ellen. Többek között ezért is maradtak otthon olyan játékosok, akik pedig rendszeresen pályára léptek a Bányász válogatottban, mint Janák István, Lakat Jenő, Csóri László, Prohászka János, Kertes László, Fellegi István, Varga János, Pálmai Sándor és Szűcs Lajos. Ezen felül pedig a két fél megállapodása alapján minél ifjabb játékosokból állították össze a keretet. A mieink közvetelenül az utazás előtt a Debrecennel játszottak bajnokit, s magabiztos 5–1-es győzelemmel hangolódtak a skóciai vendégszereplésre.

A magyar játékosok egy része városnézésen (forrás: Turai József albumából)

A gárda április 30-án érkezett Edinburghba. A bányász csapat gerincét alkotó dorogiak közül Bartalos József, Karába János, Szuromi Antal, Takács Tibor, Tima-Horváth László, Tóth Gyula és Turai József mellett Juhos László, Kovács Csaba, Müller Zoltán, Paulik János, Szabó József (Tatabánya), valamint Lukács Tibor (Komló) vehetett részt a tornán, akiket Buzánszky Jenő, mint vezetőedző dirigált. Ugyancsak a keret tagjaként tartalékként lett megjelölve Laczkovics István, Pilcz István és Nyárádi Gyula. A magyar csapat végülis 13-as játékoskerettel és vezetőikkel vettek részt a skóciai vendégszereplésen. Mindjárt másnap, május elsején került sor az első találkozóra, mégpedig a skót fővárostól közel 50 km-re északra lévő Thorntonban.

Mindkét fél nagy izgalommal várta az összecsapást. A mieink még ki sem fújhatták rendesen magukat a skót földön, hiszen a Magyarországról való megérkezés másnapján pályára is léptek. Karába találatával sikerült győzelemmel bemutatkozni a lelkes hazai közönség előtt. A folytatás előtt maradt néhány napjuk a vendégeknek a pihenés mellett ismerkedni Skócia nevezetességeivel is. Május 5-én Dorogon 2–2-es döntetlent hozott a Stiinta elleni találkozó, ahol a dorogiak góljait Kertes László és Rátvai István szerezte. Másnap pedig a skót fővárosban az ünnepi program részeként nagy érdeklődés közepette a Hollyrood Parkban megütköztek a Skót bányász válogatott ellen. Színvonalas, lendületes játéknak örvendhetett a többezres nézősereg, ahol megérdemelten nyertek a mieink 2 : 0 arányban úgy, hogy még gól nélküli állásnál Juhos kihagyott egy 11-est. A magyar gólokról azonban Karába és Tima-Horváth gondoskodott.

A skót lapokban megjelent tudósításhoz mellékelt fotó a kapunk előtti izgalmas akciót örökít meg (forrás: Coal News eredeti számából a Scottish Junior FA archívumából)

Az ellenünk pályára lépő Skót bányász válogatott csapatképe. Felső sor balról: Gerard Carty, Joe Nelson, Alex McAnespie, Bert Allan, Tom McDonach, Tom Connor. Első sor balról: Andy Williamson, Derry Wallace, Alan Marnoch, Morris Aitken, Fred Ayres. A hazai bányász válogatott vezetője Peter Craigie volt.

A Skót Bányász válogatott (Forrás: A Coal News eredeti számából a Scottish Junior FA archívumából)

A fővárosból ezúttal délre vették az irányt a mintegy 18 km-re lévő Gorebridge-be, a harmadik, egyben utolsó mérkőzésük színhelyére. Karába ezúttal is elemében volt és harmadszor is betalált, mellette pedig a dorogi csapattársa, Szuromi duplázott, amellyel háromszor vették be a skót házigazda kapuját. A mérkőzést a mieink támadási és helyzetei vezették be, ám Szabó kezezése miatt a 30. percben megítélt 11-esből Holburn szerzett vezetést a hazai csapatnak. A mezőny legjobbja Takács Tibor volt.

A magabiztos győzelmekkel sikeresen zajlott a vendégszereplés és a résztvevők méltón kéviselték nemcsak szűkebb lakhelyüket és a magyar bányásztársadalmat, de az egész országunkat is. A csapat május 9-én előbb Londonba utazott, majd onnan közvetlen járattal repültek Budapestre és végül május 11-én értek haza. Mindjárt másnap, május 12-én bajnokit játszottak, mégpedig abban az évben bajnoki címet szerzett Győri ETO otthonában. A skóciai hősök jó részét pihentette Buzánszky edző, de közülük Karába és Szuromi is pályára lépett Győrben. Karába pedig ott folytotta, ahol abbahagyta. Nemcsak bevette az ETO kapuját is, de a 33. percben szerzett góljával meg is nyerték a mérkőzést a dorogiak.

Buzánszky Jenő játékosainak körében az edinburgh-i szállásuk bejáratánál (forrás: Turai József albumából)

A 60 éves évfordulóhoz kapcsolódik egy további örömteli fejlemény, ugyanis a skót fél kezdeményezésére egy nem mindennapi megemlékezés szerveződik. A brit koronázási ceremónia miatt június közepére szervezték a rendhagyó emléktalálkozót. Mind az egykori skót és magyar játékosok saját körzetükbe fognak összegyűlni és a két helyszín élő konferencia-kapcsolással lesz összekötve, amely során a résztvevők nosztalgiázhatnak és felelevenítik majd a hat évtizeddel ezelőtti eseményeket. A rendezvényről a későbbiekben ugyancsak beszámolunk.

A vendégszereplés helyszínei térképen (forrás: Google map)

A képekért és kiegésztő adatokért külön köszönönet dr. Bartalos József, Turai József, Turai Zsolt, Regős László, Mr. Bob McDonald és a Scottish Junior FA egyesület részére.

A magyar bányászcsapat az első mérkőzése előtt (forrás: Regős László: Tatabányai Futballtörténelem)

Borítókép: Edinburgh látképének montázsa a skót zászlóval és a Skóciai Országos Bányaipari dolgozók Szövetségének emblémájával.

Szabó Gyula