Esztergom

Energiatudatos Önkormányzat címet kapott Esztergom

Az Országház szolgált helyszínül május 4-én a Virtuális Erőmű Program díjátadó gálájának, amelyen a 2022-ben benyújtott pályázatokat jutalmazták.

Az ünnepségen Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke képviselte Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzatát. Ő vette át a díjat, mellyel a Komárom-Esztergomi Virtuális Erőmű Programot díjazták a legsikeresebb Energiahatékonysági Mentorszervezet kategóriában.

A Komárom-Esztergom vármegyei Virtuális Erőmű Program (KEVEP) 2019. szeptember 5-én alakult meg. Létrehozására Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, és a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal mellett olyan gazdasági szervezeteket, érdekképviseleteket, intézményeket és civil szervezeteket kértek fel, amelyek a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat mellett maximálisan elkötelezettek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Energiatudatos Önkormányzat címet kapott Esztergom és Bábolna önkormányzata. Ácsteszér, Dunaalmás és Tata Önkormányzata Energiahatékony Önkormányzat díjat nyert.

A Virtuális Erőmű Program keretében 2018 óta ismerik el az energiahatékonysági kezdeményezéseket. Komárom-Esztergom vármegyéből eddig 53 szervezet részesült díjazásban.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés. Célja, hogy a partnerek energia- és szén-dioxid megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza. Az el nem használt és így egy fosszilis, szennyező erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energia egységekből egy „virtuális erőmű” épül, mely mára az ország egyik legnagyobb villamos erőművévé vált.

Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata elkötelezett a környezetvédelem mellett. 2018-ban fogadta el a 2030-as időtávú klímastratégiáját és a stratégia cselekvési terveként is felfogható fenntartható Energia és klíma akcióterveit, amit kétévente felülvizsgál. Ezekben a tervekben ágazatonként felmérésre kerültek a vármegye üvegházhatású gázkibocsátásai (CO2) és kidolgozásra kerültek azok az intézkedések, amelyek megvalósításával 2030-ig 40%-al mérsékelhetőek a vármegye kibocsátásai. A tervek elfogadása óta eltelt időszakban készített monitoring jelentések alapján a vármegye kibocsátásai jelentősen mérséklődtek, köszönhetően az épületenergetikai és a megújuló energia hasznosítását célzó beruházásoknak.

Borítókép, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat