Hírek

Átadták az új Esztergomi Piacot

Május 1-jén, az új Esztergomi Piac megnyitásának napján ünnepi programokat szerveztek a Simor János utcában. Az első vásári napra több százan látogattak ki.

A megnyitó ünnepségen a Himnusz eléneklése után köszöntötték Hernádi Ádámot, Esztergom Megyei Jogú Város polgármesterét, Erős Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét, Popovics Györgyöt, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat elnökét, Szabó Eugent, Párkány polgármesterét, Steindl Balázst és dr. Alberti Pétert, Esztergom alpolgármestereit, Philipp Frigyest, Esztergom főépítészét, Berek Eleonórát, az Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal városfejlesztési osztályvezetőjét, Péterváry Csanádot, a Volero Kft. ügyvezetőjét, valamint Dankó Kristófot, az Esztergomi Piac tervezőjét.

Hernádi Ádám beszédében elmondta, hogy egy évvel ezelőtt, ezen a napon, május elsején lett újra megyei jogú város Esztergom, ezért most nem csak a piac nyitását, hanem ezt is ünneplik. „Itt, ahol élünk, már 1000 éves a vásározás, a piac hagyománya, ami a korábbi központi terekről 70 évvel ezelőtt költözött a mai Simor János utcába. A körülményeket pedig tudjuk. Évtizedekig egy egész utcát töltött be a piac, aminek volt jó és rossz oldala egyaránt. A turisták szerették és többnyire mi is, de amikor sok százan megfordultak itt egy nyári napon, az kaotikus helyzetet teremtett.” – emelte ki, majd megjegyezte, hogy éppen ezért az önkormányzat úgy gondolta, hogy lépni kell, és mivel szeretik a piacot és a kereskedőket is, szükség volt egy olyan helyre, ami méltó azokhoz, akik az asztalokra rakják a friss, házi, egészséges alapanyagokat, termékeket, és méltó a vásárlókhoz, méltó Esztergom megyei jogú városához, Magyarország első városához. Hernádi Ádám elmondta, hogy az új piac kialakítására több mint egymilliárd forintot nyertek a Széchenyi 2020 pályázaton. 2021. június 25-én adták át a munkaterületet, és folyamatos régészeti, műemlékvédelmi felügyelet mellett elindult a kivitelezés. Amit álmodtak, az pedig mára megvalósult. Most ezen a több mint 3000 négyzetméteres területen elkészült komplexum 18 üzlettel és szolgáltatóval 53 fedett piactéri asztallal, valamint teljesen új kialakítású kültéri parkolóval várja a vásárlókat a hét hat napján.

Popovics György beszédében elmondta, hogy nagyon fontos, hogy a végéhez értek a települési és területfejlesztési operatív program beruházásainak. Kiemelte, hogy 2014-ben kezdték el tervezni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP), 2016 elejére pedig a beruházásokról való egyeztetések meg is történtek. Már akkor elsők között hangzott el ennek a piacnak is a terve. Természetesen a megyei önkormányzat már akkor is az ipari parkokat és a piacépítést preferálta. Megjegyezte, hogy Esztergom nagyon jól járt a TOP programmal, hiszen összesen mintegy 4,5 milliárd forint fejlesztés valósulhatott meg. „Én magam esztergomi születésűként nagyon örülök annak, hogy pezseg az élet a városban. Egyre több a beruházás, egyre több a fejlesztés. Egyre komolyabb fesztiválokat, rendezvényeket láthatunk itt, tehát tapintható, érzékelhető a fejlődés a városban. És ez nekünk, Komárom-Esztergom vármegyeieknek is nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy az ország első városa hogyan lép tovább és hogyan fejlődik.” – tette hozzá. Popovics György végül elmondta, hogy szükség volt a piac megújítására, fejlesztésére, hiszen ezzel új lehetőséget kaptak az esztergomiak és az ide érkező turisták.

Az ünnepi beszédeket követően ökumenikus áldás következett, melynek keretében Pokriva László esperes atya, Ágoston Csaba református lelkipásztor és Takács Gusztáv görögkatolikus pap áldotta meg az új Esztergomi Piacot.

Az áldások után átvágták a nemzeti színű szalagot, majd átengedték a piac területét a vásárlóknak, ahol a legnépszerűbb a helyben sütött lángos és a sült kolbász volt. Az érdeklődők az új piac üzleteiben minőségi tejterméket, zöldség-gyümölcsöt, pékárut, bio és vegán termékeket, savanyúságot, nyers és füstölt hentesárut, valamint virágot vásárolhattak. Mindemellett az összes piaci asztal megtelt finom helyi termékekkel, zöldség és gyümölcsökkel, palántákkal, virágokkal, ruhaneműkkel és elektronikai termékekkel.

A megnyitó napján egészen 18 óráig várták a vásárlókat, a piac előtt felállított színpadon pedig koncertek és gyermekelőadások voltak, de volt légvár, lufihajtogatás és Selfie Zoom is volt!

Az új Esztergomi Piac kedden, szerdán és csütörtökön 6 és 14 óra között, pénteken 6 és 17 óra között, szombaton 6 és 12 óra között, míg vasárnap 7 és 11 óra között várja a vásárlókat. Mindemellett minden hónapban egy-két alkalommal tematikus napokat is szerveznek. Május 14-én nagyszabású Régiségvásárral, május 21-én pedig Ruhabörzével várják a vásárlókat!

Fotók: Visit Esztergom / Hernádi Ádám Facebook oldala