Hírek

25 kivilágított hajó vonult fel a Kis-Dunán

Április 29-30. között rendezték meg az Akkor és Most Jámű Expot, valamint a Zenei Fesztivált az esztergomi Rugby Club területén. Vasárnap a Kis-Duna sétány is becsatlakozott a rendezvény vérkeringésébe, hiszen a gyerekeket élményvezetéssel, a felnőtteket pedig ingyenes fotós workshoppal várták. Az est fénypontjaként rendezték meg a Lampionos Hajós Felvonulást, ahol 25 kivilágított úszóegység csordogált le a Kis-Dunán DJ Dominique vezetésével.

A Rugby Club területén – ahol idén közel 23 ezer látogató fordult meg – több mint száz veterán járművet állítottak ki, köztük teherautókat, autókat, motorokat, kerékpárokat, de a mai kor legjobb verdáival és bringáival is találkozhattunk. A legrégebbi jármű egy 1920-as évekbeli Ford T-modell volt, amely még működőképes állapotban van, míg a legkülönlegesebb darab egy magyar gyártású Csaba páncélautó volt, amely típust a 2. világháborúban a Magyar Királyi Honvédség felderítő és összekötő harci járműnek használt.

Az egyéb négykerekűek körében a legrégebbi modell egy Landauer hintó volt, amelyet elsősorban a 18. és 19. században használtak. Az elegáns, luxusigényeket kielégítő jármű akár hosszabb távolság megtételére is alkalmas volt. Idén repülőgép modellekkel is bővült a kiállítási anyag: egy Katana 540-es (1100KW, 1200mm fesztávolság és hossz), egy L3A Leo (15 cm3 robbanómotor, 1880mm fesztávolság és hossz), egy Csupaszárny (1200 mm fesztávolság) és egy Cesna Hydroplan modell (1200 mm fesztávolság 1050kw motor) is látható volt.

A kétnapos Zenei Fesztiválon fitnesz és táncbemutatókkal, műsorokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket. A fesztiválozók többek között FATE-ROCK klasszikus rock slágereket hallhattak, Hauber Zsolt X Bonanza Banzai koncerten vehettek részt, de fellépett Peter Srámek és a PASO is. Az éjszakai hangulatról DJ Peter Newman és DJ Atesz gondoskodott.

A food truckokkal övezett Kis-Duna sétányon vasárnap a legkisebbek a Kresztergom Park pályáján próbálhatták ki a vezetés élményét elektromos Suzuki kisautókkal, míg a nagyobbak és a felnőttek 3 helyszínen fotós workshopokon vehettek részt, ahol a Nextfoto fényképészei mutatták meg a képalkotás fortélyait! A fényképezéshez az Akkor és Most Jármű Expo veterán autói és modellek voltak a fotósok segítségére.

A kétnapos rendezvény idén is egy látványos esti lampionos hajós felvonulással zárult a Kis-Dunán a Szent Erzsébet híd és a Kossuth híd között. A felvonulás évről évre egyre több vállalkozó szelleműt ihlet meg, hatalmas, farsanghoz hasonlító, egyedi hajós kavalkáddá alakítva a Duna vizét. DJ Dominique a zeneiskola előtti teraszról indította a felvonulást és szórakoztatta a közönséget. Idén 25 feldíszített úszóegység haladt végig a Kis-Dunán, melyet több mint 10.000 ember kísért végig a Kis-Duna két partjáról. Az úszóegységek sorszámmal voltak ellátva, melyeket háromtagú zsűri pontozott. Végeredmény: 1. Kacsalábon forgó kastély, 2. Las Vegas (Dobó Katalin Gimnázium 11/A), 3. Felhőben úszó Bazilika ( Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata).